Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Sudionici Erasmus+ projekta TESLA na prijmu kod Puljašića

“Cilj EU je da se mladi povezuju i da jedni od drugih učimo vještine”

Foto: pozega.hr
Tehnička škola Požega bila je domaćin prve mobilnosti Erasmus+ projekta Together in Enviromental Solutions Learning Activities (TESLA)

Tehnička škola Požega bila je domaćin prve mobilnosti Erasmus+ projekta Together in Enviromental Solutions Learning Activities (TESLA). Projekt je vrijedan 98 tisuća eura, od čega je Tehničkoj školi kao koordinatoru dodijeljeno 29 tisuća eura, a sudjeluju škole iz Hrvatske, Estonije, Rumunjske i Austrije. Timovi škola putem prezentacija i videouradaka predstavili su svoje škole i gradove iz kojih dolaze te dali osvrt na uporabu obnovljivih izvora energije u njihovim zemljama.

Do 7. prosinca U Požegi otvorena izložba “Papa Franjo u Izraelu”

Pobjednički logo

Učenici su sudjelovali u radionici “Igra s energijom” koju su organizirale profesorice Kristina Šćiran i Marina Mirković te u finalnom odabiru službenog loga projekta u kojem je pobijedio logo učenika iz rumunjske škole.

U sklopu prve mobilnosti učenici su u radionici izrađivali digitalnu brošuru o Nikoli Tesli. U hotelu Grgin dol održana je evaluacija mobilnosti te svečana podjela certifikata za sudjelovanje.

Sudionike projekta u pratnji profesora Hrvoja Mikolčevića i Marine Mirković te ravnatelja Tehničke škole Zorana Galića primio je u Gradskoj vijećnici požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Projekt od 1,6 milijuna kn Energetski obnovljen dom u Dervišagi

– Cilj Europske unije između ostalog jest i da se mladi ljudi povezuju, da jedni od drugih učimo vještine u kojima su neki od vas izvrsni. Drago mi je pozdraviti vas sve, a oni koji su prvi put ovdje, nadam se da će imati želju i volju doći ponovno. Nadam se da ćete biti naši ambasadori u cijeloj Europskoj uniji jer lijepo je u Hrvatskoj, Slavoniji, a posebno ovdje u gradu Požegi. Potičemo najbolje među nama kako bismo pomogli da razvoj u cijeloj zajednici bude kvalitetniji i brži, stoga mi je veliko zadovoljstvo vidjeti vas okupljene u tako vrijednom projektu – rekao je gradonačelnik Puljašić.

Održivi razvoj

Cilj projekta TESLA je potaknuti svijest učenika o održivom razvoju korištenjem obnovljivih izvora energije te pružiti pregled energetskih resursa, njihove upotrebe i ograničenja. Dio projekta posvećen je znanstveniku Nikoli Tesli, njegovu životu, radu i izumima, a projektom će se povezati sadržaji fizike, energetike, elektrotehnike i ekologije. Također će se osnažiti suradnja srednjih škola i institucija važnih za energiju i ekologiju te razmjena dobre prakse na europskoj razini.

Manifestacija “Okusi jeseni” ove godine okupila pedesetak izlagača Požežani uživali u vrućim pečenim kestenima, medu i vrhunskom vinu