Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska 356 pregleda
Potpisan ugovor za financiranje Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica

Andrović: U virovitičkom kampusu 
niče pravi mali studentski grad

Divjak i Andrović na potpisivanju ugovora
Foto: Kristijan Toplak
Centar će biti opremljen najsuvremenijom laboratorijskom opremom, a slične znanstvene institucije nema od Zagreba do Osijeka

Tehnološko-inovacijski centar Virovitica, koji će se uskoro graditi, vrijedan je 17,5 milijuna kuna, a sav novac, do posljednje kune, stiže iz Europske unije. Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava potpisali su nedavno virovitičko-podravski župan Igor Andrović, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Subvencije za liječnike Županija pomaže doktorima medicine pri kupnji stana Virovitička županija daje potporu liječnicima na stambene kredite

Financirat će se, konkretno, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Osnovana je prethodno i javna ustanova koja će njime upravljati.

Partneri osječki fakulteti

Projekt je to Virovitičko-podravske županije, napisala ga je županijska razvojna agencija Vidra, a partneri su im u provedbi projekta i daljnjem radu Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Realizacija projekta počinje 1. srpnja i trajat će dvije godine, a za to vrijeme izgradit će se Tehnološko-inovacijski centar u Virovitici za oko 14 milijuna kuna i uselit će se u njega najsuvremenija laboratorijska oprema, vrijedna oko 2,5 milijuna kuna.

U Centru će se provoditi istraživačko-razvojni projekti u znanstvenim poljima poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije, a slične znanstvene institucije nema od Zagreba do Osijeka.

Veća konkurentnost

– Centar će biti smješten na području bivše vojarne, gdje je sada Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici, i to je još jedan korak k pravom malom studentskom gradu, kampusu u kojemu će, uz studentski restoran i dom, biti i ustanova za razvoj poljoprivrede u našoj županiji – ističe virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

U novom će se centru istraživati, među ostalim, kvalitativna obilježja pojedinih vrsta i sortimenta povrća kako bi se povećala kvaliteta i isplativost proizvodnje. Stručnjaci će proučavati i mikroklimatske značajke na mliječnim farmama i biološke aktivne tvari u mlijeku.

Projektni partneri, ističe se, važni su zbog specifičnih znanja iz biotehničkih znanosti, a samim uključivanjem u projekt pridonose jačanju konkurentnosti poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačke industrije istraživanjem, razvojem i inovacijom.

Njihovo iskustvo dokazuje kako na gospodarskom tržištu postoji potražnja za istraživanjem i razvojem. Naime, nedostatak istraživačke infrastrukture na lokalnoj razini, istaknuto je, otežava rast i razvoj gospodarstva, umanjuje vrijednost i inovativnost proizvoda, umanjuje konkurentnost poljoprivrednih proizvoda i prehrambene industrije u Virovitičko-podravskoj županiji.

Radovi na Dvorcu Janković Pri kraju je rekonstrukcija velebne građevine u Suhopolju Derutni Dvorac Janković uskoro će biti turističko središte i najljepši u Slavoniji