Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Grad Solin se predstavio u EU parlamentu

Antičku Salonu žele upisati na listu svjetske baštine

1/7
Foto: Jakov Teklić
Saloni pripada mjesto u registru, a već je pripremljena i dokumentacija za apliciranje sredstva u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Solina Ivica Rakušić

U Europskom parlamentu održana je konferencija o svjetskoj baštini pod zaštitom UNESCO-a. Fokus konferencije bila je antička Salona.

Regionalni dani EU fondova u Solinu INFORMATIVNO-EDUKATIVNO DOGAĐANJE U Solinu održani Regionalni dani EU fondova

Pod pokroviteljstvom europske zastupnice Željane Zovko, koja je ujedno i članica Odbora za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu, održana je u Bruxellesu konferencija o kulturnoj baštini Republike Hrvatske u čast 40. godišnjice upisa prvih lokaliteta RH na popis Svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. U fokusu konferencije je bila antička Salona, glavni grad rimske provincije Dalmacije i njena bogata kulturna baština. Poznata je želja Solinjana za upisivanjem antičke Salone na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Uz zastupnicu Zovko na konferenciji su govorili Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Solina, Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu i Jelena Stupalo, direktorica TZ Solin.

25. Interstas Grad Solin i ove godine bilježi izvrsne turističke rezultate Jubilarni 25. Interstas u Solinu

- Vrlo sam ponosna što smo promovirali našu vrijednu baštinu u srcu Europe, u Europskom parlamentu – kazala je europska zastupnica Željana Zovko.

Samoj konferenciji nazočili su i EU parlamentarci Tomislav Sokol, Karlo Resner i Sunčana Glavak te ministar uprave Ivan Malenica.

Foto: Jakov Teklić

Salonu smo eurozastupnicima predstavljali kao jedinstveni prostor s Dioklecijanovom palačom. S obzirom na to da lista prijedloga nije zatvorena, Salonu vidimo na listi svjetske baštine - kazao je Rakušić te dodao:

- Naravno mora ući kao pripadajuća cjelina palači. Saloni pripada mjesto u registru, a već je pripremljena i dokumentacija za apliciranje sredstva u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Već treću godinu gradski proračun potiče razvoj poduzetništva i poljoprivrede Solin izdvojio 700.000 bespovratnih kuna za novoosnovane tvrtke i OPG-ove

Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu kazao je tijekom svog obrazloženja u Bruxellesu 

- Već odavno postoji upisano na nacionalnoj listi namjera o proširenju upisa na akvadukt koji se proteže od izvora Jadra do Dikolecijanove palače, a na neki način i proširenje sa Splita, odnosno, povijesnog kompleksa Grada Splita i Dioklecijanove palače i na cijelu Salonu. Naime, Palača  je samo jedna imperijalna rezidencija na periferiji Salone, ondašnje metropole, megalopolisa kasne antike i središte jedne od najvećih rimskih provincija koja je imala silno značenje – rekao je Bužančić.

Integrirano govoreći Split i Solin su u antici jedan te isti prostor. Tako da je proširenje splitskog upisa i na Salonu, sasvim normalo, jer Salona je „majka“ Splita - zaključio je Buzančić.

Foto: Jakov Teklić

Direktorica TZ-a Solin Jelena Stupalo govorila je o Solinu kao turističkoj destinaciji, kolijevci antičke i starohrvatske povijesti te sudionike upoznala s komparativnim prednostima u smislu turističke valorizacije bogate solinske baštine.

U sklopu konferencije prikazan je i film pod nazivom Salona Aeterna, po scenariju Radojke Bućan. Film je priča o komparaciji bogate salonitanske i solinske starohrvatske baštine i današnjeg Solina, grada mladih i grada u kojem buja život. Svi nazočni parlamentarci mogli su u samom sjedištu Parlamenta EU vidjeti i Vrličko kolo u izvedbi članova HFD-a Jadro.

Predstavljanje aplikacije “Gradsko oko” Ninčević: Popravimo grad zajedno! Oči svih nas postaju “Gradsko oko” Solina

Foto: Jakov Teklić

Zastupnici Zovko predstavnici grada Solina poklonili su najljepši primjer bogate salonitanske baštine, "Glava Salonitanke". Velika zahvala na uspješnoj prezentaciji i prijmu grada Solina u Parlamentu EU ide i na adresu asistenata Stipe Plejića, Ante Škegre i Anje Kolimbatović. Poslije konferencije, zastupnica Zovko, zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić i pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić gostovali su u televizijskoj emisiji “Iz srca Europe”.