Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Predstavljanje aplikacije “Gradsko oko”

Ninčević: Popravimo grad zajedno! Oči svih nas postaju “Gradsko oko” Solina

1/6
Foto: Grad Solin
“Gradsko oko” postat će glavni kanal kojim će se građani koristiti za prijavu komunalnih, prometnih i infrastrukturnih problema te će nakon toga građanin dobiti povratnu informaciju o statusu rješavanja svojih predmeta, naveo je gradonačelnik

Svi su građani, zahvaljujući aplikaciji “Gradsko oko”, postali komunalni redari u Solinu. Aplikacija se jednostavno skine s interneta i putem nje mogu se prijaviti prometni, komunalni problemi ili problem vezan za čistoću. Nadležne službe će reagirati. Naravno, mogu se uputiti i pohvale.

Peti Međunarodni kongres povijesnih gradova održat će se u ožujku u Solinu Solin će biti domaćin Beču, Pragu, Korčuli, Dubrovniku, Zagrebu, Alba Iuliji...

Dio projekta “Pazigrad”

U gradskoj vijećnici u Solinu krajem srpnja održano je predstavljanje aplikacije „Gradsko oko“. Aplikaciju su predstavili Marko Andrić, vlasnik tvrtke RI-ING NET koja je izradila navedeni informatički program, Dalibor Ninčević, gradonačelnik grada Solina, Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika i Sanja Samardžija, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i upravljanje prostorom.

Foto: Grad Solin

– Aplikacija “Gradsko oko” omogućava transparentnost i ubrzava direktnu komunikaciju gradske uprave s građanima. Putem mobitela ili web-stranica njome možete poslati pitanje ili fotografiju problema direktno odgovornoj osobi u službama, pratiti proces obrade i sve to imati dokumentirano – kazao je gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Naveo je i da će aplikacija Gradsko oko postati glavni kanal kojim će se građani koristiti za prijavu komunalnih, prometnih i infrastrukturnih problema te će nakon prijave građanin dobiti povratnu informaciju o statusu rješavanja svojih predmeta.

U svibnju će se održati izbori za Dječje gradsko vijeće Solina “Mali vijećnici pokrenuli su niz akcija, nadamo se da će i novi tako nastaviti”

– Gradsko oko jest dio većeg programskog modula „Pazigrad“, koji omogućava uključivanje širokog broja sudionika u jednostavno stvaranje centralne evidencije komunalnih problema. Različitim načinima prijavljivanja uočenih problema na terenu “Gradsko oko” omogućava svim sudionicima da bez dodatnih napora i tehničkih znanja stvaraju sustavnu evidenciju uočenih problema s mogućnošću prosljeđivanja osobama zaduženima za pojedinu problematiku – kazao je predstavljač projekta Marko Andrić, direktor tvrtke Ri-Ing net d.o.o. iz Rijeke koja je izradila navedeni informatički program.

Foto: Grad Solin

Dosad interno korišten sustav, “Gradsko oko” postaje otvoren svim građankama i građanima Solina. Riječ je o potpuno besplatnoj dogradnji unutar projekta Pazigrad. Solinsko prometno redarstvo primjenjuje ga već dulje vrijeme i pokazao se jako uspješan. Aplikacija ne omogućava anonimnu prijavu, te se time filtriraju određene prijave i smanjuje mogućnost zlouporabe.

Svi građani mogu potražiti aplikaciju na www.solin.oko.hr ili jednostavnije, instalirati na mobitel aplikaciju sa https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.gradsko.oko. Tako će zajedno buditi veliko „Gradsko oko“, poručeno je na predstavljanju.

Već treću godinu gradski proračun potiče razvoj poduzetništva i poljoprivrede Solin izdvojio 700.000 bespovratnih kuna za novoosnovane tvrtke i OPG-ove

– Puno se lijepih stvari događa u Solinu, ali znam da imamo i puno problema i svakome je njegov najveći i najžurniji. Ljudi s pravom traže načine da se njihovi problemi riješe prioritetno. Ne zanima ih gdje su sve gradski resursi angažirani. Razumijem ih – rekao je gradonačelnik Ninčević.

Transparentan prikaz

Foto: Grad Solin

Javno dostupna aplikacija “Gradsko oko” omogućava da se sve prijave komunalnih problema vide javno, transparentno, da se vidi u kojem su procesu, kod koga i zašto zapinje rješavanje.

– Oči svih nas postaju “Gradsko oko” Solina s ciljem poboljšanja življenja u našem Solinu! – poručio je Ninčević.

Aplikacija je među građanima primljena izvrsno. Već sada na web-stranici Grada Solina klikom na aplikaciju možete vidjeti na desetke prijavljenih nedostataka, kao i u kojem su statusu. Najviše riješenih prijava odnosi se na neregistrirane automobile na javnim površinama.

24. Solinsko kulturno ljeto Dva mjeseca zabave, smijeha i koncerti Massima, Ibrice Jusića, Stefanovskog... Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci U Solinu neće biti djece koja su ostala bez mjesta u vrtićima Počela gradnja velikog vrtićkog centra Priko vode