Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
24. Solinsko kulturno ljeto

Dva mjeseca zabave, smijeha i koncerti Massima, Ibrice Jusića, Stefanovskog...

Foto: Grad Solin
Koncertom “Mirno spavaj, ružo moja” počeo je prvi od 60-ak umjetničkih programa koji će ove godine biti izvedeni na Solinskom kulturnom ljetu

Ovogodišnje 24. Solinsko kulturno ljeto počelo je prošlog četvrtka koncertom u čast Vinku Coci pod nazivom “Mirno spavaj, ružo moja”, a u predstojeća dva mjeseca pripremili su 60-ak umjetničkih programa, o kojima smo porazgovarali s Tonćijem Ćićerićem, ravnateljem Solinskog kulturnog ljeta.

Već treću godinu gradski proračun potiče razvoj poduzetništva i poljoprivrede Solin izdvojio 700.000 bespovratnih kuna za novoosnovane tvrtke i OPG-ove

Pitat ćemo i davati odgovore

– I ove godine uvodimo vas u čaroban svijet umjetnosti. U suradnji s eminentnim domaćim i svjetskim umjetnicima svih profila i estetika, prekrasne solinske ljetne ambijente pretvorit ćemo u središta umjetničke kreacije koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Solinske pozornice postat će mjesta na kojima ćemo postavljati pitanja i nuditi odgovore, što uostalom i jest poslanje umjetnosti kao najvišeg dosega ljudskog duha – poručuje Tonći Ćićerić.

Dramski program podijelili su u dva dijela. U prvom su uspješnice eminentnih hrvatskih kazališta poput Teatra Gavran, Exita, Moruzgve, HNK Šibenik, a u drugom dijelu su dvije stand-up komedije namijenjene široj publici: “Idemo uživo” Renea Bitorajca i Igora Mešina te “Đurologija” Branka Đurića.

– Svakako bih preporučio predstavu Leda HNK Šibenik, koja će se održati 1. kolovoza. Sve naše dramske predstave održavaju se u ambijentu vrta Tusculum, na salonitanskim ostacima što im već godinama daje jednu posebnu draž i privlači publiku – kaže Ćićerić.

Peti Međunarodni kongres povijesnih gradova održat će se u ožujku u Solinu Solin će biti domaćin Beču, Pragu, Korčuli, Dubrovniku, Zagrebu, Alba Iuliji...

Što se tiče plesnog programa, uz folklorne nastupe KUD-ova već drugu godinu zaredom imaju izdanje Heritage festivala, međunarodnu platformu koja promovira izvedbene umjetnosti na arheološkim lokalitetima.

– U koprodukciji sa splitskim HNK i Danielom Cipriani iz Italije imamo izvedbu baleta “Plesna baština – posveta Djagilevu i Nižinskom” koji će se 29. srpnja održati u salonitanskom amfiteatru – ističe Ćićerić.

Zabavno glazbeni program također je iznimno bogat pa će ovoga ljeta na solinskim pozornicama nastupiti Massimo, Marko Škugor, Ibrica Jusić, Vlatko Stefanovski, Kries, Tamburaški orkestar HRT-a, Lado... Klasični program otvara se koncertom Zagrebačkih solista 12. srpnja, a pripremili su i više kvalitetnih koncerata u jazz-programu, uz renomirane hrvatske jazzere (Black Coffee 11. kolovoza) dolaze gosti iz Italije, SAD i Kanade, među kojima je i jazz-diva Denis Jannah 28. srpnja.
U književnom i likovnom programu Ćićerić izdvaja pjesničku večer u povodu stote godišnjice rođenja Jure Kaštelana koju moderira akademik Tonko Maroević te 15. Međunarodni festival karikature koji je svjetski prepoznat pa dobivaju radove sa svih kontinenata.

preventivna akcija I Solin se pridružio kampanji "Żeliš li se mijenjati za mjesto?"

Program za djecu

– Posebnu smo pažnju posvetili programu za djecu. Producirat ćemo 12 dječjih programa. S obzirom na to da je Solin najmlađi grad u Hrvatskoj vodili smo računa da nizom likovnih radionica, kazališnih predstava, bajkaonica, lutkarskih mjuzikla ponudimo kvalitetan program svojim najmlađim sugrađanima kao i našim malim gostima – kaže Ćićerić.

Program završava 4. rujna, tradicionalno, koncertom “Iz baštinske škrinje” KUD-a Salona.

– Nakon koncerta, spuštamo festivalsku zastavu i odmah ulazimo u Dane Male Gospe – već sad najavljuje Ćićerić.

– Solin će vas zasigurno očarati svojom ljepotom, a mi ćemo se, događanjima koja slijede, potruditi da vas barem nakratko vratimo u vrijeme stare Salone ili pak doba hrvatskih kraljeva, kako bismo oživjeli i pokazali naše nasljeđe te u vaša sjećanja utisnuli najljepše solinske priče – poručila je Jelena Stupalo, direktorica TZ-a Solin, koji je uz Javnu ustanovu u kulturi Zvonimir organizator Solinskog kulturnog ljeta koje će zahvaljujući bogatom i kvalitetnom programu zainteresirati brojne posjetitelje.

Solin Dobre vijesti Solin neće podići visinu paušalnog poreza za privatne iznajmljivače