Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Grad Solin i ove godine bilježi izvrsne turističke rezultate

Jubilarni 25. Interstas u Solinu

25. Interstas
1/3
Foto: Grad Solin
Međunarodna smotra turizma, filma, krajobraza u solinskom hotelu President

Solin je proteklih dana bio centar turizma i turističkog filma. Podizanjem zastave u Solinu je otvoren jubilarni 25. Interstas, manifestacija i smotra turizma, filma i krajobraza te 21. ITF’CRO - festival turističkog filma i 16. KEA-CRO - predstavljanje hrvatskih gradova/mjesta za ”Međunarodni zlatni cvijet – CiB 2019.”, kojemu je Grad Solin domaćin već devetu godinu.

Nagrađeno Antičko vjenčanje

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji ove vrste u domeni turizma, turističkog filma, krajobraza, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

grad osluhnuo potrebe građana Gradska uprava Solina utorkom radi i poslijepodne

– Ova manifestacija koja se već devet godina u kontinuitetu održava u hotelu President u Solinu, izuzetno doprinosi razvoju turističke ponude u posezoni kao i turističkim rezultatima Solina. Želim istaknuti kako je u posljednje dvije godine broj dolazaka i noćenja porastao za oko 20 posto u vrijeme održavanja ove manifestacije – izjavila je Jelena Stupalo, direktorica TZ-a Solin.

Sa zadovoljstvom je istaknula kako je među nagrađenima ove godine i videospot “Roman wedding” u produkciji TZ-a grada Solina. Autor je Mario Jelić, a odnosi se na Antičko vjenčanje, događanje koje su organizirali ovo ljeto u Saloni kako bi stvorili novi turistički proizvod koji će plasirati na međunarodno turističko tržište, u partnerstvu s hotelom Salona palace i agencijom Dreamtime events Croatia.

– Riječ je petoj nagradi u posljednje četiri godine na Interstasu, stoga nam je to poticaj da nastavimo s našim ulaganjima i razvojem novih turističkih proizvoda. Potvrda našim nastojanjima je i činjenica da grad Solin i ove godine bilježi izvrsne turističke rezultate, porast od 44% u dolascima (29.670) i 35 % u noćenjima (83.758) u prvih 10 mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani.

Rezultat je to niza manifestacija i projekata koje realiziramo, ali prije svega i uspješnog rada naših smještajnih kapaciteta – rekla je Stupalo.

Foto: Grad Solin

Atraktivne manifestacije su tijekom proteklih godina izgradile čvrstu poziciju kao važan kulturološki, turistički te poslovno-turistički događaj u putničkoj industriji novih tržišta, posebice ovog dijela Europe.

Ove, već tradicionalne, međunarodno afirmirane priredbe, članice su i partneri svjetskih asocijacija, FEST, ITCO, FIJET, AEFP te su stekle reputaciju vrlo dinamične i važne marketinške turističko-poslovne, a nadasve festivalske kulturološke promotivne manifestacije u čijem se okviru valoriziraju i nagrađuju međunarodni dosezi u domeni turizma, turističkog filma, putovanja, turističkog novinstva, zaštite okoliša, ekologije i održivog razvoja.

Manifestacija je postala respektabilni međunarodni faktor u ocjenjivanju doprinosa turizmu pojedinaca i institucija, čime je omogućila njihov ulazak u međunarodni klub zaslužnih za razvoj turizma. Svojim ugledom, organizacijom te vrlo bogatim i kreativnim pratećim sadržajima aktivno pridonosi bržem rastu putničkih tržišta na svijetu.

najveća akcija pošumljavanja “Boranka” Na tisuće volontera sadi planiku, čempres, piniju, crni jasen

Na 25. Interstasu u okviru izlagačkog prostora i radionice predstavili su se izlagači nominirani za prestižne međunarodne turističke nagrade Zlatni Interstas i Povelju FEST/Europska federacija turističkih novinara, kao i nominirani hrvatski gradovi i mjesta, kandidati za nagradu KEA/CRO – Međunarodni zlatni cvijet CiB.

Filmski program

Filmski program bio je iznimno atraktivan. Na 21. ITF’CRO/Međunarodnom festivalu turističkog filma predstavili su se filmovi iz više od 50 zemalja svijeta s više od 250 turističkih, putopisnih, dokumentarnih, kulturoloških, ekoloških filmova.

Sve tri priredbe, 25. INTERSTAS, 21. ITF’CRO, i 16. KEA - CRO, obogaćeni su i pratećim događanjima, među kojima su već tradicionalni međunarodni turistički forum, likovne izložbe, izložbe turističke fotografije i turističkog dizajna.

Regionalni dani EU fondova u Solinu Održani “Regionalni dani EU fondova” Ninčević: Solin je prepoznat kao grad koji privlači novac iz EU

Navedimo kako se u sklopu manifestacije dodjeljuje i posebna nagrada “Dr. Lucija Čikeš”, a ovogodišnja dobitnica prestižne nagrade zbog najvećeg ostvarenja porasta dolazaka turista unatrag pet godina je Janja Čeliković, voditeljica TZ-a grada Belišće i Sawmill Tea & Coffee Co. in Boissevain-Morton iz Manitobe u Kanadi.

Na ovogodišnjem jubilarnom Interstasu 2018., od ukupno 141 predloženog individualnog i kolektivnog kandidata iz 29 zemalja svijeta, od 78 kandidiranih 57 ih je nominirano za neku od nagrada.

Navedimo da su među laureatima povelja FEST 2018 i Golden Interstas 2018. i proslavljeni hrvatski nogometaš Luka Modrić, Bruno Santori, skladatelj iz Italije te dirigent svjetskog glasa i violinist Paolo Mandelli.

U zaseoku Ninčevići otvorena nova OŠ Kralja Zvonimira naselje Ninčevići U Solinu otvorena novoizgrađena osnovna škola

Nadalje, Udruga bunjevačkih Hrvata, Subotica, Srbija- Dužijanca, među nagrađenima je i TZ Podgorica Crna Gora, TZ Sarajevo Bosna i Hercegovina, a trofej Baldo Čupić 21.ITF ‘CRO 2018. koji se dodjeljuje najboljem nacionalnom turističkom filmu dodijeljena je filmu “Croatia full of life” u režiji i produkciji HTZ-a.

Osim svojom kvalitetom, manifestacija Interstas daje posebnu promidžbu gradu Solinu i turistički ga pozicionira na mapu Europe.