Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Dva nova vozila za hitnu medicinsku pomoć

Bajs: Imamo najmoderniji vozni park, prosjek starosti vozila je 1,5 godina

1/4
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Dva nova vozila vrijedna su 752.500 kuna, no ugradnjom opreme vrijednost jednog vozila penje se na 600.000 kuna

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u prisustvu v.d. ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a Stjepana Matoša uručio je zaposlenicima Zavoda ključeve za dva nova vozila za hitnu medicinsku pomoć čija vrijednost iznosi 752.500 kuna. Županijski Zavod za hitnu medicinu redovito obnavlja svoj vozni park. Trenutačno raspolaže s 14 vozila koja na godišnjoj razini ukupno prijeđu 265.000 kilometara.

Otkako ju je preuzela Županija, Vodoprivredi Daruvar krenulo nabolje Očuvano 150 radnih mjesta, a rad na aglomeraciji donijet će i do 55 mil. kn

– Najvažnije je da je vozilo ispravno i da što prije možemo doći na intervenciju. Sa svakim novim vozilom unaprijeđena je i oprema tako da su nam nova vozila od iznimne važnosti. Jedanaest godina radim u hitnoj službi. Ponekad je naporno, ali posao je odličan. Dnevno napravimo od 50 do 250 kilometara, ovisno o terenu i mjestu u koje idemo – rekao je medicinski tehničar Josip Kovačević.

Potreba za zanavljanjem vozila za hitnu pomoć postoji svake godine kako bi sigurnost pacijenata i zaposlenika Zavoda bila na najvišoj razini, budući da godišnje na cijelom području županijski Zavod ima oko 7500 hitnih intervencija.

– Izuzetno je važno obnavljanje vozila. Statistika pokazuje da smo među najboljima u Hrvatskoj. Radimo u sustavu e-Hitne RH gdje se prati vrijeme od primanja poziva do izlaska ekipe na teren te do dolaska na mjesto intervencije i dovoženja pacijenta u najbližu zdravstvenu ustanovu. Po posljednjim objavljenim statističkim podacima mi smo u bili peti u RH. Što se opreme tiče, u vozila se stavlja sustav navigacije koji nas povezuje s e-Hitnom, tetra veza, respirator, defibrilator i aspirator tako da svako vozilo sa svom opremom vrijedi više od 600.000 kuna – istaknuo je v.d. ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije Stjepan Matoš.

Župan bajs obišao radove na domu za starije osobe Energetska obnova Doma jedna od najvrednijih u RH

Kada je riječ o hitnim intervencijama, treba istaknuti projekt zbrinjavanja akutnog infarkta miokarda koji financira Bjelovarsko-bilogorska županija i za koji na godišnjoj razini izdvaja 400.000 kuna. Zahvaljujući tome, u 14 godina koliko se projekt provodi spašeno je 700-tinjak naših sugrađana kojima je nakon ugradnje stenta u zagrebačkoj klinici omogućen kvalitetan nastavak života.

– Prosjek starosti vozila je godinu i pol dana što znači da imamo najmoderniji vozni park u Hrvatskoj. Stoga kada pozovete hitnu pomoć možete biti sigurni da će doći brzo te da će biti učinkovita i opremljena najnovijom tehnologijom i opremom koja omogućava da se na licu mjesta napravi niz intervencija – naglasio je župan Damir Bajs.