Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Župan posjetio radove na energetskoj obnovi škole u Grubišnom Polju

Bajs: Škola će imati standard 21. stoljeća

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Ovo je jedna od najvećih investicija ne samo u županiji, nego i u Hrvatskoj. Projekt je to koji treba značiti standard, kako za osnovnu tako i za srednju školu

Najveća grubišnopoljska investicija vrijedna 11 milijuna kuna napreduje dobro, ustvrdio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prilikom obilaska radova.

U energetsku obnovu triju vrtića uloženo gotovo 5 milijuna kuna Novi izgled i uštede na toplinskoj energiji u tri objekta vrtića Vinkovci

Riječ je o kompletnoj energetskoj obnovi grubišnopoljske Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića, Srednje škole Bartola Kašića te pripadajuće školsko-sportske dvorane. Za energetsku obnovu navedenih škola iz europskih fondova osigurano je gotovo 7 milijuna kuna, dok preostalih 4 milijuna kuna osigurava Bjelovarsko-bilogorska županija. To je trenutačno najveća investicija na području grada Grubišnog Polja, ali i druga po vrijednosti radova među projektima obnove škola u županiji.

Uštede veće od 50 posto

Grubišnopoljska Bijela labudica sagrađena je 1956. godine i u posljednjih 60 godina na njoj nisu izvođeni značajniji radovi, a sada će ona biti doslovno obnovljena od temelja do krova. Radovi, između ostalog, podrazumijevaju kompletnu obnovu krovišta, izmjenu stolarije, postavljanje nove termoovojnice/fasade, izolaciju stropa podruma, izolaciju podova, izgradnju podizne platforme za osobe s invaliditetom, novi sanitarni čvor za invalide, ugradnju sustava prozračivanja u školsko-sportskoj dvorani i niz drugih radova.

edukacija, energetika i ekologija Otvorena sunačana elektrana na dječjem vrtiću Varaždin

Po završetku radova u potpunosti će biti obnovljene grubišnopoljske škole čime će se doći do ušteda većih od 50 posto, a učenici i nastavnici zbog kojih se cijeli projekt i radi imat će bolji standard i uvjete školovanja i rada u tim obrazovnim ustanovama u gradu Grubišnom Polju. Trenutačno grubišnopoljsku Osnovnu i Srednju školu pohađa 600 učenika, a zaposleno je 120 djelatnika.

Radi se punim tempom

– Ovo je jedna od najvećih investicija ne samo u županiji, nego i u Republici Hrvatskoj. Projekt je to koji treba značiti standard, kako za našu osnovnu tako i za srednju školu, a u obnovu ide i školsko-sportska dvorana. Vidjeli smo, izvođači rade punim tempom. Zahvalio bih ravnateljicama koje su nam partneri u ovom projektu, a posebice učiteljima i školarcima jer oni u isto vrijeme obavljaju redovitu nastavu. Bijela labudica iz 1956. će zasjati novim sjajem. A Županija je preuzela na sebe još jednu obvezu. Naime, iskoristit ćemo mogućnost i, dok su ovdje radovi u tijeku, naručiti ono što nije ugovoreno u energetskoj obnovi, a to je dio unutarnje stolarije, bojenje, namještaj. Kada se projekt završi, Županija će izdvojiti dio sredstava kako bi škola i u tom pogledu dobila standard 21. stoljeća – istaknuo je prilikom obilaska radova župan Damir Bajs.

Obnova i sanacija Energetski obnovljene tri zgrade u naselju Rupe

Valja spomenuti kako se na području grada Grubišnog Polja, u sklopu dosad odobrenih sredstava, planiraju obnoviti i dvije područne škole, i to u Ivanovom Selu i Velikim Zdencima. Projekti su vrijedni 4,5 milijuna kuna, a sredstva su već osigurana.