Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Boban primio je počasnog konzula Kraljevine Belgije i veleposlanika Kanade

Belgijska tvrtka želi graditi tvornicu čokolade u Vrlici, Kanađani potaknuli Boranku

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Najavljeni su razgovori s veleposlanikom RH u Kanadi o poticanju Hrvata iz Kanade na dolazak u Hrvatsku

Župan Blaženko Boban primio je počasnog konzula Kraljevine Belgije, Gorana Šarića i zainteresirane investitore iz “Belgian Chocolate group”, koji su započeli razgovore o potencijalnom ulaganju na području naše županije. Belgijanci su zainteresirani za gradnju tvornice čokolade u Vrlici. Kompanija bi se, pri poduzetničkom inkubatoru, bavila proizvodnjom čokolade i slastica, a planiraju i pokrenuti školu za edukaciju slastičara. – Ovaj projekt, pogotovo na vrličkom području, doprinio bi razvoju samog kraja, povećanju zaposlenosti, proizvodnje, a i razvoju infrastrukture – kazao je župan Boban.

Iduće godine počinju radovi Zahvaljujući ulaganju 290 milijuna kuna Imotski će postati veliko gradilište

U razgovoru s počasnim konzulom Šarićem i predstavnicima belgijske tvrtke, sa županom je sudjelovao i pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove Anđelko Katavić.

Doprinos izradi CETA-e

Župan Blaženko Boban upriličio je i prijam za Nj.E. Alana Bowmana, veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj.

– Želim prije svega zahvaliti veleposlaniku Kanade Nj.E. Alanu Bowmanu za sve što je činio kao kanadski diplomat još u Bruxellesu, na pripremi izrade CETA-e, Sporazuma o strateškom partnerstvu država EU i Kanade. I sam sam kao predsjednik saborskog Odbora Hrvatsko-kanadskog prijateljstva u to vrijeme bio dobro upoznat s donošenjem CETA-e. Zato sam oduševljen današnjim razgovorom s veleposlanikom i činjenicom da Ekscelencija ostaje nekoliko dana na području Županije nastojeći promovirati ovaj sporazum među našim poslovnim ljudima, izvoznicima u Kanadu i uvoznicima iz Kanade. Rado ću pomoći veleposlaniku u boljoj implementaciji CETA-e među našim direktorima malih i srednjih poduzeća – rekao je Boban. Također, zahvalio je veleposlaniku i njegovu prethodniku na pokretanju i poticanju Boranke, popularne akcije pošumljavanja izgorenog područja oko Žrnovnice, stradalog u katastrofalnom požaru 2017. godine.

U Tehnološko-inovacijskom centru u inkubatoru djeluje 60 poduzeća s više od stotinu zaposlenih bivša vojarna U trinaest godina u sinergiju znanja i poduzetništva uložili 95 milijuna kuna

– Također smo se usuglasili da naši mladi, poglavito mladi Hrvati iz Kanade, mogu više koristiti Sporazum iz 2010. godine o slobodnoj komunikaciji mladih između Kanade i Hrvatske. Podsjećam da u Kanadi živi oko 250 tisuća Hrvata, izvrsno organiziranih u hrvatske zajednice u Kanadi, o čemu svjedoči i činjenica da je FC Croatia, osnovan još 1956. godine u Torontu, osvoji čak Super Bowl u profesionalnom nogometu, te su primljeni u Kuću slave kanadskog nogometa – podsjetio je Boban. Zaključio je kako Hrvatska kao država može puno toga učiti od Kanade, posebno u segmentu socijalne politike.

Nj. E. Veleposlanik Kanade Alan Bowman zahvalio je županu na srdačnom prijmu i kvalitetnom, zanimljivom i korisnom razgovoru.

Dobar poznavatelj Kanade

– Župan je izvrstan poznavatelj Kanade, na neki način naš “počasni građanin”, te smo imali produktivan razgovor o različitim temama. Prije svega, složili smo se da je veoma važno, usprkos pandemiji koronavirusa, ne prestajati tražiti načine poboljšanja trgovinske razmjene i postpandemijskom oporavku ekonomije – kazao je veleposlanik te potvrdio da ostaje nekoliko dana u gradu Splitu i na području županije, gdje će s predstavnicima Gospodarske komore, gradonačelnikom i županom nastaviti promovirati spomenuti Sporazum CETA.

Petrinjsko prigradsko naselje napokon je dobilo kvalitetan sportski i višenamjenski sadržaj Nastavak ulaganja u vrtiće i igrališta Naselje Mošćenica dobilo dječje i sportsko igralište vrijedno 4,1 milijun kuna

Najavio je da će razgovarati s veleposlanikom RH u Kanadi kako bi ohrabrili i potaknuli više mladih Hrvata iz Kanade na dolazak u Hrvatsku gdje mogu donijeti kanadski način razmišljanja, znanja i iskustva stečena u Kanadi.

– Nastavit ću sa županom i gradonačelnikom raditi na boljoj implementaciji CETA sporazuma i drugim temama koje smo i danas u razgovoru dotaknuli – kazao je veleposlanik Bowman.