Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Akcija skupine psihologa Imotske krajine

Besplatna psihološka pomoć Imoćanima

Foto: Grad Imotski

Skupina psihologa Imotske krajine organizirala se kako bi u ovim teškim i zahtjevnim trenucima dala svoj doprinos mentalnom zdravlju i kvaliteti života zajednice u kojoj žive.

Ilustracija IMOTSKI Objavljen javni poziv za sufinanciranje nabave sadnog materijala

Dijele vještine

Kreirali su stoga Facebook stranicu “Psiholozi Imotske krajine” kroz koju nastoje pomoći sugrađanima (i šire) u suočavanju s izvanrednom situacijom u kojoj se svi trenutačno nalazimo. Strah, tjeskoba, ljutnja, nesigurnost, osjećaj panike..., sve su to očekivane i normalne reakcije u jednoj ovakvoj “nenormalnoj “situaciji.

– Osjećali smo moralnu i društvenu odgovornost podijeliti  znanja i vještine kako bismo pomogli svojim sugrađanima u suočavanju s ovim neugodnim emocijama i u očuvanju mentalnog zdravlja. Preko stranice nudimo besplatnu psihološku pomoć, a isto tako kroz svojevrsni vid psihoedukacije  nizom korisnih savjeta i informacija nastojimo olakšati suočavanje sa zahtjevnim stresnim situacijama – poručuju.

Ima tu korisnih savjeta za male i velike. Između ostalog, kažu, treba zapamtiti: 1. Informacije nam mogu biti prijatelj i neprijatelj. Informirajte se dva puta dnevno iz provjerenih izvora, ali izbjegavajte cjelodnevno čitanje po društvenim mrežama. 2. Normalno je da vas je strah. Većina ljudi se tako osjeća. 3. Držite se rutine. Pokušajte urediti jasnu i predvidljivu strukturu dana.4. Okupirajte se stvarima koje volite i koje vas opuštaju. 5. Razgovarajte s bliskim ljudima o tome kako se osjećate. Ne o koroni, nego o svojim mislima i emocijama. 6. Pratite svoje reakcije da biste vidjeli što vam pomaže, a što odmaže. Uvrstite što više onoga što vam pomaže u svoj dnevni raspored. Koristite se humorom.

Ministar Ćorić potpisao ugovor o bespovratnim sredstvima za aglomeraciju Imotski Imotskom i Prološcu 288 milijuna kuna za vodovod i kanalizaciju, postaju velika gradilišta

I ovo će proći

7. Naučite prepoznati što možete kontrolirati, a što ne. Usmjerite se na ono što možete i ono sada.8. Tjelesnu distanciju nemojte pobrkati sa socijalnom distancijom. Kako održati odnose u vrijeme izolacije? Načina sigurno ima. 9. I ovo će proći.