Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Akcija označavanja pasa u Đakovu

Besplatnim mikročipiranjem do smanjenja broja napuštenih pasa

Foto: MAJA MUŠKIĆ
Česte su prometne nesreće u kojima sudjeluju psi lutalice, dolazi zima i opasnost od silaska lisica pa je nužno označiti i cijepiti sve pse

Grad Đakovo započeo je besplatno označavanje pasa mikročipom na svojemu području. Nastavak je to aktivnosti koje predviđa novi Zakon o zaštiti životinja, a započele su nabavkom dvaju čitača čipova početkom godine, dok su u lipnju i srpnju komunalni redari s djelatnicima Veterinarske stanice Đakovo obišli teren kako bi utvrdili broj nečipiranih pasa i pasa lutalica.

Procjenjuje se da je između 400 i 500 neoznačenih pasa u đakovačkom kraju. Zakon propisuje obavezno čipiranje pasa i kazne za vlasnike pasa koji nisu označili svoje ljubimce pa je Grad Đakovo odlučio izaći u susret svojim sugrađanima i u suradnji s Veterinarskom stanicom Đakovo besplatno čipirati sve pse na svom području.

Rasprava o projektima Partnerske konzultacije Grad na putu do 12 milijuna eura

Grad osigurao 50.000 kuna

Stanovnici grada i prigradskih naselja u listopadu tako mogu očekivati posjet djelatnika Veterinarske stanice.

– Puno je neoznačenih pasa i lutalica, česte su prometne nesreće u kojima sudjeluju psi lutalice, dolazi zima i opasnost od silaska lisica i drugih predatora koji donose bjesnoću, stoga je prijeko potrebno označiti i cijepiti sve pse. Oni koji ne budu htjeli čipirati pse, sukladno odredbama zakona snosit će posljedice nakon prijave veterinarskim inspektorima koji će ih obići i kazniti – objašnjava Antun Strmotić, direktor Veterinarske stanice Đakovo. Nisu istinite priče, dodaje on, o tome kako će se nakon čipiranja psa uvesti porezne obveze za vlasnike.

– Kontrola mikročipiranja iznimno je važna i svakako ju treba provesti u potpunosti. Grad Đakovo je prepoznao potrebu mikročipiranja, a kako vlasnicima pasa ne bismo stavili na teret ovaj trošak, gradonačelnik Marin Mandarić potpisao je ugovor s Veterinarskom stanicom Đakovo i omogućio građanima besplatno mikročipiranje pasa u vrijednosti do 50.000 kuna.

Marija Rotim i Nikolina Vuković godinama prikupljale podatke Izbjeglički logor u kojem nikad nije zabilježen incident

Grad će i ubuduće snositi trošak čipiranja pasa, tako da će vlasnici "novih" pasa biti oslobođeni tog troška. Nakon što svi psi budu označeni mikročipom, vrlo će se brzo vidjeti i konačni rezultati u smanjenju broja napuštenih životinja – kaže Sanja Rogoz-Šola, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

Grad stoga poziva vlasnike pasa da omoguće veterinarima izvršenje te besplatne usluge. Nakon uginuća ili nestanka psa vlasnik se mora javiti u veterinarsku stanicu u kojoj ga je čipirao te vratiti knjižicu jer u suprotnom može biti kažnjen.

Zajedničko sklonište

Na sastanku koordinacije gradonačelnika i načelnika iz Osječko-baranjske županije u rujnu predstavljena je inicijativa za izgradnju zajedničkog skloništa za napuštene životinje za jedinice lokalne samouprave. Grad Đakovo spreman je sufinancirati zajedničko sklonište.

Blogeri u Đakovu Blogeri, influenceri i ruski novinari obišli Slavoniju Milijuni preporuka za posjet Đakovu i Boroviku obići će svijet