Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Županija pomaže u očuvanju starih zanata

Bespovratne potpore za tradicijske obrte

Foto: Kristijan Toplak
Projekt su potpisali župan Andrović i Zoran Horić iz Obrtničke komore

Župan Igor Andrović i predsjednik virovitičko-podravske Obrtničke komore Zoran Horić potpisali su Sporazum o provedbi projekta u svrhu očuvanja tradicijskih obrta u Virovitičko-podravskoj županiji za 2019. Bespovratnu financijsku potporu dobit će, tako, obrtnici sa sjedištem u ovoj županiji koji rade i služe se alatima i priborom na tradicijski način.

Programi razvoja poduzetništva i poljoprivrede u Orahovici Za potpore obrtnicima, mikro i malim poduzećima pola milijuna kuna

Javni poziv će raspisati HOK Obrtnička komora VPŽ-a, a Županija će izdvojiti potrebna sredstva koja će se moći koristiti za uređenje poslovnog prostora, nabavku opreme i specifičnih materijala, promotivne aktivnosti, izradu promidžbenih materijala, internetskih stranica, certificiranja proizvoda ili usluga.

Tradicijskim obrtima smatraju se bačvarstvo, bravarija, kovanje, tokarenje, tesanje, restauriranje i ručna izrada namještaja, lončarstvo, slaganje keramičkih peći, izrada predmeta od keramike, slame ili pruća, krznarstvo, graviranje, ručna izrada i popravak obuće, medičarstvo-licitarstvo, tkanje na tkalačkom stanu, prerada i obrada lana i vune, pletenje, izrada autohtonih suvenira, urarstvo, zlatarstvo, pismoslikarstvo, užarstvo, kitničarstvo, izrada glazbala, vlasuljarstvo, klobučarstvo, izrada lutaka i igračaka, knjigovez.

Stjepan Kožić Nakon javnog poziva Kreće isplata 153.000 kuna za šest potpora županijskih obrtnika

– Osim što dijelimo stipendije za deficitarna srednjoškolska zanimanja, ovako želimo pomoći svima koji se bave tradicijskim obrtima. Oni predstavljaju našu tradiciju, ali i nasljeđe i cilj nam je da oni opstanu u budućnosti, jer sve je više potražnje i za takvim proizvodima i uslugama – podcrtao je župan Andrović.