Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Programi razvoja poduzetništva i poljoprivrede u Orahovici

Za potpore obrtnicima, mikro i malim poduzećima pola milijuna kuna

1/2
Foto: Grad Orahovica
Ovo je prvi put da Grad pomaže mikro i malim poduzetnicima da unaprijede svoj posao

U sklopu programa poticanja razvoja poduzetništva Grad Orahovica je u proračunu za 2018. godinu za potpore obrtnicima, mikro i malim poduzećima osigurao pola milijuna kuna putem četiri mjere.

Povjerenstvo za dodjelu potpora pozitivno je ocijenilo 19 zahtjeva poduzetnika s područja grada koji su udovoljili svim kriterijima, a njih sedam iskoristilo je ovaj poticaj za zapošljavanje novih radnika.

Četiri mjere potpora

– Potpore se dodjeljuju kroz četiri mjere - za pokretanje gospodarskih aktivnosti za poduzetnike početnike, za nabavu i ugradnju strojeva i opreme, za svako novo zapošljavanje i za stručno obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih.

Krajem godine u gradskoj vijećnici uručeni su preostali ugovori o potporama Za poticanje gospodarstva i poduzetništva u 2018. više od 1,5 milijuna kuna Poduzetnicima rebalansom "dodano" još 300.000 kuna

Svaka od ovih mjera ima određene uvjete, a obrtnici, mikro i mala poduzeća mogu se prijaviti na više njih, ali do ukupnog maksimalnog iznosa od 60 tisuća kuna – rekla je gradonačelnica i naglasila kako se nada da će ova potpora pomoći u poslovanju svim orahovičkim poduzetnicima.

Javni poziv za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice za 2018. godinu bio je otvoren do 31. listopada prošle godine. Ugovore s Gradom potpisali su Tvrtka Decron, Stolarija Vanek, Tokarski obrt Hornung, Slastičarnica Fontana, obrt za usluge Kvadrat, Caffe bar Matko, Liograf d.o.o., obrt za uređivanje štandova i ostalih objekata i prostora Lukić, Agro tim, ugostiteljski obrt Plavac, pekarnica Croatia, Orteh d.o.o., Fructus d.o.o, Cafe bara Enigma, Technodiv d.o.o., Croatia 92 Orahovica, Zlatarna Jakobek, Kovačević transporti i Obrt za prijevoz i ugostiteljstvo Paštar.

Đakovo Veće potpore za bebe Za treće dijete 5000, a za četvrto 10.000 kuna potpore

Vlasnica obrta za ugostiteljstvo Evica Špoljar izrazila je zadovoljstvo što Grad na ovakav način potiče poduzetnike te izjavila kako će potporu iskoristiti za zapošljavanje radnika, a Hamza Čočaj, vlasnik pekarnice Croatia izjavio je kako će ovu potporu iskoristiti za nabavu novih strojeva kako bi povećao kapacitete proizvodnje i time ubrzao proizvodni postupak.

– Ovo je prvi put da Grad Orahovica obrtnicima, mikro i malim poduzećima ovako pomaže da unaprijede svoj posao, a time se pokušava smanjiti nezaposlenost u našem gradu te potaknuti zapošljavanje. Svaki od ovih poduzetnika koji su do sada potpisali ugovore mogu se prijaviti i sljedeće godine za dodjelu potpore čim raspišemo natječaj – rekla je gradonačelnica Petin.

Tomislav Tolušić Ministarstvo poljoprivrede Potpisani ugovori za gradnju 11 vrtića u ruralnim područjima

Uz postojeće potpore za gospodarstvo i obrtništvo, od ove godine Grad će osigurati i potpore za poljoprivrednike u iznosu od 300 tisuća kuna.

Podizanje ljestvice

U programu je naznačeno nekoliko mjera koje bi trebale pomoći poljoprivrednicima. Riječ je o sufinanciranju analize tla, potporama postavljanju sustava za navodnjavanje, sufinanciranju podizanja staklenika i plastenika, sufinanciranju postavljanja zaštitnih mreža za voćnjake, pomoći pri nabavi novih poljoprivrednih strojeva i priključaka...

Također je u planu sufinanciranje osiguranja poljoprivrednih nasada te financijske potpore udruživanju poljoprivrednih gospodarstava. Ovisno o pokazanom interesu poljoprivrednika, ukupan iznos planiranih potpora mogao bi biti i viši.

Slatina stipendije Demografske mjere Grada Slatine Potpore za novorođenčad 
1000 kn veće, za treće dijete 5000 kn

– Bivša vlast nijednim programom nije pomagala gospodarstvo, a mi smo već prve godine otkako smo napravili program uspjeli poduzetnicima dodijeliti 19 potpora. U ovoj godini planiramo izraditi Program poticanja poljoprivrede na području grada. Sami poljoprivrednici i vlasnici OPG-ova na nekoliko radnih sastanaka davali su prijedloge za koje mjere bi bilo najbolje davati poticaj kako bi se povećala proizvodnja, proširili kapaciteti ili povećalo zapošljavanje.

Gradska vlast vim programom i Programom poticanja malog i srednjeg poduzetništva želi još više podići ljestvicu u razvoju poduzetništva i poljoprivrede na području Orahovice – istaknula je gradonačelnica.

HGSS Orahovica Važna oprema Županija nabavila vitlo za HGSS Orahovica