Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Novi razvoj Vukovara

Bez 50.000 kubičnih metara hrasta ne planiraju ulagati

Darko Pervan
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Problem je što, prema planu proizvodnje za 2017., Hrvatske šume ne mogu zadovoljiti ni postojeće ugovorene količine drva

Ulaganje u pogone drvne industrije novi je početak Vukovara i šansa za njegov novi gospodarski uzlet. Tako su čelnici grada, kao i tvrtki Bjelin i Florian grupa, još prije nekoliko mjeseci najavili moguća višemilijunska ulaganja u grad i otvaranje više od 500 radnih mjesta. Njihov osnovni preduvjet potencijalnom ulaganju je da im se osigura po 50.000 kubičnih metara slavonskog hrasta. Od tada je prošlo nekoliko mjeseci, a odgovora iz Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede još nema.

Distribucija i izvoz

– Realizacija tih planova bio bi pun pogodak za Vukovar i najznačajnije ulaganje još od vremena Bate. Osiguranje drvne mase osnovna je tema svih naših razgovora s ministrima i premijerom jer smo svjesni da ulagači žele sigurne i dovoljne količine sirovine kako bi mogli planirati proizvodnju – kaže gradonačelnik Vukovara. Tvrdi i kako sirovine ima dovoljno, ali da svega 32 posto slavonskoga hrasta ostaje u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a ostatak se distribuira. Dobar dio se i izvozi. Upozorili su na to i ulagači rekavši kako se zalažu za tržišne cijene hrasta pri njegovom otkupu jer bi se na taj način spriječile manipulacije na tržištu.

– Svoje planove mi ćemo svakako realizirati, a hoćemo li graditi pogone u Hrvatskoj ili u nekoj drugoj državi, još ćemo vidjeti. Hrvatska ima priliku postati važan igrač na tržištu finalnih drvnih proizvoda, a ne samo država gdje raste kvalitetan hrast – rekao je vlasnik tvrtke Bjelin Darko Pervan. Na upit Večernjeg lista mogu li tvrtke, poput Floran Grupe i Bjelin, očekivati osiguravanje dovoljnih količina drvne mase iz Ministarstva poljoprivrede su nam rekla kako prema planu proizvodnje Hrvatske šume u 2017. ne mogu zadovoljiti niti postojeće ugovorne količine, odnosno naslijeđena prava stalnih kupaca iz prethodnih godina.

Nestanak slavonskog hrasta?

“Plan sječe za 2017. iznosi 2,26 milijuna prostornih metara trupaca za potrebe drvne industrije, koja je pak iskazala interes za više od 2,8 milijuna prostornih metara. Cilj je tu vrhunsku sirovinu staviti u funkciju stvaranja nove vrijednosti, odnosno veće proizvodnje proizvoda viših stupnjeva finalizacije, poput namještaja, višeslojnih parketa i građevne stolarije”, stoji u odgovoru Ministarstva. Drvni proizvođači iz Vukovarsko-srijemske županije ne žele javno govoriti na ovu temu navodeći kako bi i oni svi željeli veće količine trupaca slavonskog hrasta. Mišljenja su i kako bi s podizanjem kvota sirovine slavonski hrast ubrzo nestao.