Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
'shockwave terapija'

Biogradskoj bolnici doniran uređaj za terapiju udarnih valova

Foto: Grad Biograd na Moru
Imamo dvadesetak pacijenata kod kojih se ova terapija pokazala učinkovitim kod stanja koja se teško i dugo liječe standardnim metodama fizikalne terapije, naglasila je glavna fizioterapeutkinja Andrea Tudorović

U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru predstavljena je donacija Grada Biograda te općina Pakoštane i Sv. Filip i Jakov u iznosu od oko 90.000 kuna, kojom je bolnici osiguran najsuvremeniji uređaj za terapiju udarnim valom ili 'shockwave terapija'  kojom se rješavanju mnogi kronični i akutni procesi u organizmu, a izrazit učinak ima u rješavanju bola.

- Terapija udarnim valom je neinvazivno rješenje za kroničnu bol u ramenima, leđima, koljenima ili petama - kazala je glavna fizioterapeutkinja Andrea Tudorović naglasivši kako je terapija udarnim valom ili 'shockwave terapija' nova tehnika u fizikalnoj terapiji.

Bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra Hrvatski savez za rijetke bolesti u Zadru Kampanja za širenje informacija o rijetkim bolestima

- Imamo dvadesetak pacijenata kod kojih se ova terapija pokazala učinkovitim kod stanja koja se teško i dugo liječe standardnim metodama fizikalne terapije. Ova terapija je za razliku od drugih za pacijenta nešto bolnija. Međutim, kako tretman traje samo tri do pet minuta, većina pacijenata ga ipak bez problema vrlo dobro podnosi. Zbog navedenog terapija se provodi svakih pet dana ili jednom tjedno - naglasila je Tudorović. 

Predstavljanju su nazočili biogradski gradonačelnik i predsjednik Upravnog vijeća bolnice Ivan Knez, načelnik općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić Peco te voditelj pakoštanskog općinskog ureda za gospodarstvo Slavo Stojanov. Domaćin je bio ravnatelj bolnice Andrija Marcelić koji je iskoristio prigodu te nazočne upoznao s novinama i izvršenim radovima u bolnici, medicinskom opremom, novim metodama i suvremenim operacijskim postupcima koji provodi bolnica.

- Kupljen je i niz medicinskih uređaja među kojima je i sterilizator. Osim nove informatizacije cjelokupne bolničke djelatnosti i uvođenja digitalizacije rendgena s najsuvremenijim softwareom s nadogradnjom potrebnom za planiranje operativnih zahvata, paleta bolnička usluga proširena je i s novim ambulantama od kojih ističemo ambulantu za liječenje boli te s nekoliko novih postupaka poput ugradnje umjetnih zglobova ramena - naveo je Marcelić.

Nova oprema ubrzat će pripremu uzoraka za analizu i dijagnostiku Nova laboratorijska oprema stiže u KBC Split