Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Počinje dinamični Lošinjski karneval

Bit će održana i jedinstvena morska utrka – #MareMonada

Foto: MALI LOŠINJ
Ove godine Lošinjski karneval obilježava 20 godina postojanja pa će se tako 12. veljače u 19 sati u palači Fritzi održati otvorenje izložbe kostima s kojima su se tijekom 20 godina postojanja predstavljali u povorkama na Lošinju i u Rijeci

I ove godine Lošinjane očekuje dinamičan karneval koji u pet tjedana, od 25. siječnja do 25. veljače, donosi pregršt događanja koja započinju preuzimanjem ključeva Grada u gradskoj vijećnici u petak 24. siječnja.

Svečano u Malom Lošinju Prvi put stipendije od 500 kn dobilo i četvero učenika koji se školuju izvan Lošinja

Osim subota rezerviranih za maškarane tance u hotelu Helios, izbora kraljice karnevala te nedjelja koje su za dječje maškarane zabave na kojima i ove godine neće nedostajati animacije za najmlađe, maskota i facepaintinga, ono što malološinjski karneval izdvaja od ostalih jedinstvena je maškarana morska utrka – #MareMonada. To je utrka na moru u plovilima različitih oblika do četiri metra koja nisu na motorni pogon. Dobrodošle su bačve, plutače, luftmadraci, surf-daske, sandoline i ostali što originalniji maškarani plutajući objekti. U ovoj utrci nije svrha doći prvi do cilja, već dobro se zabaviti.

Zadnji vikend, 22. veljače, održava se i Balinjerada, a na pusni utorak uz dvije povorke, jutarnju dječju i popodnevnu glavnu, u večernjim satima sve maškare i one željne dobre zabave zabavljat će Mauro Staraj&La Banda. Ove godine Lošinjski karneval obilježava 20 godina postojanja pa će se tako 12. veljače u 19 sati u palači Fritzi održati otvorenje izložbe kostima s kojima su se kroz 20 godina postojanja predstavljali na povorkama na Lošinju i u Rijeci. Izložbu će popratiti knjižica sa slikama i simpatičnim najavama maski. Na izložbi će biti zabavno prisjetiti se kako su maškare u mjestu izgledale prije toliko godina, a kako izgledaju danas.

Evaluacijska komisija udruženja ACES Europe odlučila: Lošinju zastava i priznanje – proglašen je europskim otokom sporta u 2020. godini

Osim promjena, od kojih je najveća ta da se izgubila tradicija obilaska kuća u vrijeme karnevala, uvijek je ostala ista dječja razigranost i veselje zbog maškaranja. Stoga mališani ovih danas s veseljem sa učiteljicama i tetama u vrtićima pripremaju svoje kostime i koreografije s kojima će prošetati u povorci kako bi na glavnom gradskom trgu izveli svoje predstave.

Grad će mališane tom prilikom nagraditi i sokovima i fritulama, a okupljeni mještani; posebno mame, tate, bake i djedovi, velikim pljeskom. Sve te godine u maškaranju posebno uživaju i odrasli stanovnici otoka koji već sada pripremaju svoja plovila kako bi bili što originalniji u utrci na moru. Nakon maškaranja, nadaju se svi, doći će i skori kraj zimi, i svim nedaćama.