Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Svečano u Malom Lošinju

Prvi put stipendije od 500 kn dobilo i četvero učenika koji se školuju izvan Lošinja

1/3
Foto: Grad Mali Lošinj
Potpisani su i ugovori za 12 novih studentskih stipendija, od kojih šest za prvu godinu fakulteta i šest za više godine studija

U Malom Lošinju proteklog tjedna bilo je puno razloga za svečanosti. Naime, uz studentske stipendije u visini od 850 kuna koje Grad dijeli već niz godina, od ove su uvedene i one učeničke od 500 kuna za prvih četvero učenika koji imaju prebivalište na području Grada Malog Lošinja, a školuju se izvan njega.

Mali Lošinj u proračun za iduću godinu uvrstio kapitalne investicije vrijedne čak 76 milijuna kuna Gradit će se ceste, tri vidikovca, uredit će se Aleja kapetana, ali i dječja igrališta

Nižu sportske uspjehe

Ove godine donesena je nova odluka o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata po kojoj je uvedena mogućnost stipendiranja i za one učenike koji srednju školu pohađaju izvan teritorijalnog područja grada Malog Lošinja i grada Cresa, ako željeno zanimanje ne mogu steći školujući se na području navedenih gradova.

Foto: Grad Mali Lošinj

Josip Sorić, učenik prvog razreda Srednje tehničke škole Rijeka Dea Domazet, učenica drugog razreda Sportske gimnazije Zagreb, Leona Janković, učenica trećeg razreda Zdravstvenog učilišta Zagreb te Dino Đerić Baričević, učenik četvrtog razreda Glazbene gimnazije „Ivan Matetić Ronjgov“ Rijeka prvih je četvero učenika koji su na ovaj način ostvarili pravo na učeničku stipendiju u visini 500 kuna.

U gradsku vijećnicu novi stipendisti pristigli su u pratnji roditelja koji su supotpisnici ugovora, a sve prisutne pozdravila je i gradonačelnica Ana Kučić, koja im je čestitala na dobivanju stipendije istaknuvši da je svjesna kako se oni koji se školuju izvan Lošinja, a zbog mogućnosti bavljenja sportom ili glazbom, zasigurno puno više odriču od svojih prijatelja koji se školuju na otoku.

VELIKI RADOVI Uređuje se plaža i magistralni cjevovod na plaži Kadin

Naime, čak troje od četvero stipendista bavi se vaterpolom i niže sportske uspjehe, a Dino Đerić Baričević velike uspjehe postiže pak učenjem i sviranjem harmonike, za što je već nekoliko puta nagrađen. Isto tako, potpisani su i ugovori za 12 novih studentskih stipendija od kojih šest za prvu godinu fakulteta i šest za više godine studija: Lucija Kleva (Građevinski fakultet), Ariana Mužić (Fakultet političkih znanosti), Iva Lekić (Filozofski fakultet), Mateo Milušić (Kineziološki fakultet), Rea Russin (Učiteljski fakultet), Roberta Žuklić (Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu), Marin Šepuka (Građevinski fakultet), Valentina Horvat (Rudarsko-geološko naftni fakultet), Karmela Crnović (Filozofski fakultet, arheologija), Martina Ileš (Pomorski fakultet), Dominik Karčić (PMF) i Emina Buljubašić (Filozofski fakultet).

Foto: Grad Mali Lošinj

Inače, Mali Lošinj za stipendije godišnje iz proračuna izdvaja 750 tisuća kuna za stipendiranje 60-ak studenata, četiri učenika te jednog studenta s područja Grada Vukovara. Isto tako, čak se 270 tisuća kuna izdvaja za subvencioniranje autobusnih karata učenicima i studentima do mjesta školovanja. Na temelju ugovora s autoprijevoznikom Autotransom, Grad subvencionira i 300-tinjak studentskih vikend karata i oko 30 karata za srednjoškolce te po dvije povratne karte za studente izvan područja
 Rijeke.

Evaluacijska komisija udruženja ACES Europe odlučila: Lošinju zastava i priznanje – proglašen je europskim otokom sporta u 2020. godini

Poticaj za daljnji rad

– Svaka kuna koju uložimo u obrazovanje naših mladih dobro je uložen novac. Uvijek nam je drago biti podrška i pomoć stipendistima i njihovim roditeljima iako je to u prvom redu nagrada studentima i učenicima za njihov trud. Vjerujem kako je ovo poticaj za daljnji rad i potvrda kako se svaki trud isplati – istaknula je gradonačelnica Ana Kučić pri potpisivanju studentskih stipendija.