Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Novih milijun kuna za zgradu u Lađarskoj ulici

Bivša vojarna postaje Centar kompetencija

Centar kompetencija
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Uz moderne laboratorije i praktikume te suvremenu opremu, u vojarnu će se smjestiti i multimedijalni kongresni centar

Novih milijun kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dobila je protekli tjedan Sisačko-moslavačka županija za izradu projektne dokumentacije, idejnog, glavnog i izvedbenog projekta uređenja bivše Domobranske vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku. Prije toga dobila je za istu namjenu 400.000 kuna od Ministarstva kulture, a procjena je kako će za potpunu dokumentaciju iznimno složenog projekta biti potrebno blizu tri milijuna kuna. Bivša vojarna u Lađarskoj, na desnoj obali Kupe, izgrađena je krajem 19. stoljeća i jedna je od najreprezentativnijih zgrada u Sisku. Pod zaštitom je države, ali je nažalost nakon odlaska Hrvatske vojske prije 15-ak godina prepuštena propadanju i u jako je lošem stanju.

Upraviteljica Zaklade Viktorija Ivana Plavec Zaklada Viktorija Logoped za djecu s teškoćama u razvoju

Suradnja i s inozemstvom

Vlada je prije godinu dana odlučila vojarnu prepustiti Županiji koja planira u dio, od više od 7600 četvornih metara, zgrade smjestiti Centar kompetencija za područje strojarstva i elektrotehnike. Nositelj Centra kompetencija bila bi Tehnička škola Sisak u partnerstvu s drugim srednjim školama na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba, a u suradnji s visokoškolskim ustanovama i gospodarskim subjektima na području Republike Hrvatske, ali i inozemstva.

Otvorit će se i učenički dom

– Centar bi sadržavao najsuvremeniju opremu, a temeljio bi se na radu dodatno educiranih nastavnika i suradnika, prije svega iz Tehničke škole Sisak, koja je u navedenim područjima jedna od najuspješnijih hrvatskih škola. Osim modernih laboratorija i praktikuma te najsuvremenije opreme u vojarnu će se smjestiti i sadržaji prijeko potrebni za kvalitetno funkcioniranje Centra kao što su prostori za smještaj gostujućih nastavnika i profesora, multimedijalni kongresni centar, interaktivna dvorana i slično – kazuje nam Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Kako je sam prostor Domobranske vojarne u Sisku vrlo velik, Sisačko-moslavačka županija dio prostora planira namijeniti za razvoj visokoškolskih ustanova o čemu već postoje i potpisani ugovori o suradnji.

Nedaleko od Domobranske vojarne, u prostoru sadašnje Strukovne škole, koja bi se trebala preseliti na sisačku obilaznicu, otvorio bi se i učenički dom čiji bi smještajni kapaciteti koristili i budućem Centru kompetencija. Za učenički dom već je ostvarena potpora Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u vrijednosti od milijun kuna te je počela promjena stolarije postojećeg objekta, što je dio projekta učeničkog doma.

Volonteri iz SAD-a u H. Kostajnici Aktivni diljem svijeta Volonteri iz SAD-a u Hrvatskoj Kostajnici: Želim svojim radom usrećiti i druge Poduzetnički inkubator PISMO-Novska PISMO-Novska Potpisan ugovor o uređenju Poduzetničkog inkubatora