Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Policija rasvjetljava slučaj

Bivši župnik, koji je odbio pričestiti dječaka s Downom, ukrao Gospin kip?

Alojzije Asić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Prema riječima mještana, Alojzije Asić je u nedjelju u svojoj nekadašnjoj crkvi držao misu, a po završetku mise navodno je zamolio nekoliko mještana da mu pomognu Gospin kip utovariti u automobil s kojim je došao

Nestanak Gospinog kupa iz crkve sv. Franje Asiškog u Gradištu i dalje je tema brojnih razgovora u ovome dijelu Hrvatske. Iz policije navode kako i dalje rade na rasvjetljavanju cijeloga slučaja.

- Radimo na utvrđivanju svih okolnosti oko nestanka Gospinog kipa iz crkve u Gradištu. Kada budemo imali više informacija, o svemu ćemo izvijestiti javnost - rekla je Maja Barbarić koja je zadužena za odnose s medijima u PU Vukovarsko-srijemskoj.

U isto vrijeme selom, ali i društvenim mrežama, proširila se informacija kako je kip zapravo odnio bivši svećenik vlč. Alojzije Asić koji je odnedavno u mirovini. On je hrvatskoj javnosti postao poznat kada je odbio pričestiti malenog Adama (11) rođenog s Downovim sindromom.

Prema riječima mještana, Asić je u nedjelju u svojoj nekadašnjoj crkvi držao misu i dao krštenje što mu je dopustio novi svećenik Mato Knežević koji u to vrijeme nije bio u crkvi. Po završetku mise Asić je navodno zamolio nekoliko mještana da mu pomognu kip utovariti u automobil s kojim je došao.

Inače, radi se o kipu visine 170 centimetara koji je samim tim i dosta težak. Na mjesto staroga kipa prije misnoga slavlja stavljen je drugi kip. Neslužbeno nam iz policije pojašnjavaju kako se sada radi i na utvrđivanju vlasništva, odnosno je li Gospin kip vlasništvo svećenika Asića ili je pak crkveno vlasništvo. Bit će potrebno pregledati crkvene knjige, ali i obaviti razgovor s Asićem koji se, iako je u mirovini, trenutačno nalazi na ispomoći u crkvi sv. Martina biskupa u Podravskim Podgajcima. U međuvremenu je policija obavila razgovore s nekom od mještana Gradišta.