Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja stigla još jedna važna odluka

Bjelovar dobio dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na prostoru Korenovo

Foto: Grad Bjelovar
Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt čija je ukupna vrijednost 43,3 milijuna kuna, a država ga sufinancira s 37,5 mil. kuna

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić posjetio je Bjelovar povodom početka realizacije velikog bjelovarskog projekta. Ministarstvo je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost donijelo Odluku o sufinanciranju projekta Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada Grada Bjelovara.

ŠTETA OD POTRESA JE VELIKA Županija pomaže gradnju crkve u Kravarskom

Ukupna vrijednost projekta iznosi 43,317.886,82 kune, a ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za taj projekt potpisao je ministar Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Centar gospodarenja

Država će gradnju sortirnice na odlagalištu Doline sufinancirati s 37,5 milijuna kuna. Bjelovar, kroz Komunalac d.o.o., koji je i do sad zahvaljujući sortirnici bio primjer učinkovitog gospodarenja otpadom, sve podiže na veću razinu. – Idemo prema tome da Bjelovar postane centar gospodarenja otpadom, osim sortirnice tu će se sagraditi i kompostana za koju također očekujemo zeleno svjetlo. Ovo je veliki projekt i veliki dan za Bjelovar jer u njemu sudjeluje i osam okolnih općina, Grad Daruvar i četiri njegove okolne općine. Kad sve zbrojimo, ulaganja u gospodarenje otpadom u Bjelovaru u protekle tri godine popet će se na sedamdesetak milijuna kuna – kazao je gradonačelnik Dario Hrebak. Ministar Ćorić pohvalio je sve što je učinjeno, kao i način na koji se Bjelovar brine o otpadu, potvrdivši da prednjače u državi.

Osim ugovora o sortirnici, ministar Ćorić iznenadio je gradonačelnika Hrebaka i s potpisanom Odlukom o davanju dozvole za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Korenovo. Projekt je to na kojem Grad Bjelovar radi gotovo dvije godine, a trebao bi rezultirati impresivnim toplicama u Bjelovaru.

SUFINANCIRANJEM DO BOLJEG STATUSA OVČARA Sredstva će iskoristiti za nabavu novih grla

– Gospodine gradonačelniče, vaši napori i ideje da iskoristite sve potencijale grada Bjelovara nisu nepoznati široj javnosti, a danas ću sa zadovoljstvom učiniti još jedan iskorak u tom smjeru. Temeljem natječaja koji je proveden 11. ožujka 2021. potpisao sam Odluku o davanju dozvole za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Korenovo. Dozvola je dodijeljena vašoj firmi Terme d.o.o. Nadam se da će istraživanje i eksploatacija ovog prostora biti uspješni u narednim desetljećima, te omogućiti prije svega napajanje toplinskom energijom područje grada Bjelovara. Ovakvi iskoraci u smjeru geotermalnih izvora, ne samo u Bjelovaru, već i u drugim jedinicama lokalne samouprave u RH kojih je sve više, ponovno su dobar smjer u iskorištavanju obnovljivih izvora energije te će omogućiti i kvalitetniji život svih građana – kazao je ministar.

Novi potencijal

Bjelovarski gradonačelnik zahvalio je na potpisu ugovora za sortirnicu te za Odluku o davanju dozvole za istraživanje geotermalnih voda.

Vukovarsko-srijemska županija pomaže potresom pogođenim područjima U Prnjavor Čuntićki stiglo pet stambenih kontejnera za smještaj obitelji bez doma

– Ugodno iznenađenje i važna odluka za grad Bjelovar. Ovaj geotermalni potencijal u budućnosti može razvijati stakleničku proizvodnju i poljoprivredu – kazao je bjelovarski gradonačelnik.