Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Vukovarsko-srijemska županija pomaže potresom pogođenim područjima

U Prnjavor Čuntićki stiglo pet stambenih kontejnera za smještaj obitelji bez doma

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Na Koorodinaciji župana, načelnika i gradonačelnika donesen je zaključak o pomoći u sanaciji

Od prvoga dana otkako se dogodio katastrofalni potres koji je pogodio područje Gline, Petrinje, Siska i okolice, Vukovarsko-srijemska županija raznoliko pomaže stanovnicima na stradalim područjima. U sklopu tih aktivnosti najistočnija hrvatska županija osigurala je pet stambenih kontejnera namijenjenih smještaju obitelji u naselju Prnjavor Čuntićki, a čiji su domovi razoreni u katastrofalnom potresu.

POTIČU OSTANAK U VPŽ-u Liječnicima stambene subvencije

U nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja te načelnika Stožera civilne zaštite za otklanjanja posljedica potresa Tome Medveda stambene kontejnere je uručio župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić koji je poručio kako građani najistočnije hrvatske županije razumiju tešku situaciju stanovnika nakon razornog potresa.

Nastavljaju pomagati

– Naša županija pretrpjela je velike štete od katastrofalne poplave, kao i prije toga u vrijeme Domovinskog rata, a imali smo i migracijsku krizu. Meni je drago što će kontejneri biti od pomoći dok se ne obnovi dom ovih obitelji. Isto tako, na sjednici Koordinacije župana s gradonačelnicima i načelnicima donijeli smo zaključak da ćemo pomoći u sanaciji kuća ovdašnjim stanovnicima – rekao je Galić. Premijer Plenković i ministri posjetili Virovitičko-podravsku županiju i razgovarali o projektima U VPŽ-u dosad ugovoreno dvije milijarde kuna europskih projekata

Uručeni kontejneri u potpunosti su opremljeni za stanovanje i vrijedni su oko 200 tisuća kuna.

U ime obitelji, kojima će pristigli kontejneri biti predani na dalje korištenje, zahvalio je ministar Medved koji je rekao kako osim potresa probleme stanovnicima i službama na terenu stvaraju i klizišta na tom području.

Inače, Vukovarsko-srijemska županija nastavlja pomagati stradalima u potresu kao što je to činila do sada na razne načine. U sklopu te pomoći osigurana je isporuka stočne hrane poljoprivrednicima u potresom zahvaćenim područjima, prehrambenih proizvoda OPG-ova s područja županije te neophodnih higijenskih potrepština.

U planu je i isporuka tovnih svinja za tamošnja obiteljska gospodarstva. Prema procjenama, Vukovarsko-srijemska županija do sada je na potresom stradala područja dostavila pomoć ukupne vrijednosti oko 400 tisuća kuna.

Koje su potrebe

Treba naglasiti da je pomažući stradalima u potresu sudjelovalo više ekipa vatrogasnih postrojbi, Društva Crvenog križa, pripadnici HGSS-a i Stožera civilne zaštite te brojne druge organizacije iz Vukovarsko-srijemske županije. Ne smije se zaboraviti ni niz privatnih osoba koje su se međusobno organizirale i odlazile na potresom stradala područja da pomognu koliko mogu i znaju. Neki su i više puta odlazili na ta područja i tamo proveli više dana.

ENERGETSKA OBNOVA Novo ruho Doma zdravlja u Slatini

Na dan kada su dostavljeni kontejneri na potresom stradala područja vukovarsko-srijemski župan Galić obišao je i centar Petrinje kako bi se upoznao s razmjerima štete nastale tijekom i poslije potresa. Tom prigodom ministar Tomo Medved upoznao je župana Božu Galića s radom Stožera civilne zaštite, kao i s potrebama stradalih stanovnika na tom području.