Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Studijsko putovanje

Bjelovarski pčelari razmijenit će iskustva s austrijskim kolegama

pčelari
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Put organizira Grad Bjelovar u suradnji sa Saveznim ministarstvom održivosti i turizma Republike Austrije

Grad Bjelovar u suradnji sa Saveznim ministarstvom održivosti i turizma Republike Austrije i Poljoprivrednom komorom Gornje Austrije organizira dvodnevno stručno studijsko putovanje u Gornju Austriju za pčelare Grada Bjelovara. Ovo je prvi put da se ovakva vrsta susreta odvija organizirano, a sve na inicijativu uprave Grada i asistentice u austrijskom ministarstvu Ane Pekić Topolko, koja je prijedlog iz Bjelovara objeručke prihvatila.

Serengeti stiže u Bjelovar Otvorena vrata IT sektoru dala rezultate Vodeća softverska tvrtka širi poslovanje na Bjelovar

Na studijskom putovanju sudjelovat će 40-ak bjelovarskih pčelara koji će imati priliku usvojiti nova znanja i vještine, ali i austrijskim kolegama pčelarima pokazati neka od svojih. Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić u bjelovarskim pčelarima vidi veliki potencijal te je zbog toga i inicirao ovaj put, ali i otkrio koliko su pčelari zapravo aktivni.

– Napravio sam usporedbu dosadašnjih mjera kojima su se koristili pčelari. Prije četiri godine za njih uopće nije bilo mjera, godinu poslije predviđeno je bilo 20.000 kuna, od čeka nijedna kuna nije bila iskorištena. Tek protekle dvije godine pčelari su iskoristili ukupno 7500 kuna. Ove godine, u samo mjesec dana, zaprimili smo 56 zahtijeva te je iskorišteno 127.000 kuna i svima njima će tijekom svibnja ti novci biti isplaćeni – objasnio je Brajdić.

Bjelovar i tvrtka Agrodet potpisali ugovor Bjelovar i tvrtka Agrodet potpisali ugovor za zahtjevan proces Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem