Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo još sredstava za energetsku obnovu zgrada

Bjelovaru i pet općina dodatni novac za projekte, samo grad dobio 10 milijuna kn

Foto: Facebook Grad Bjelovar
Državni tajnik Velimir Žunac istaknuo je da je svaka sedma kuna iz natječaja RH završila u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Za 14 projekata energetske obnove za koje je dobiveno sufinanciranje iz fondova Europske unije, Grad Bjelovar tražio je dodatno sufinanciranje prijavivši se na Javni poziv za sufinanciranje projekata EU na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Ministarstvo je tako Gradu za te projekte odobrilo ukupno 10,169.041,78 kn. Uz Bjelovar, još pet okolnih općina dobilo je sufinanciranje za svoje projekte. Riječ je o općinama Rovišće, Veliko Trojstvo, Kapela, Šandrovac i Štefanje. Tako je državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja Velimir Žunac, prilikom potpisivanja ugovora s čelnicima jedinica lokalne samouprave, naglasio da upravo našoj županiji pripada svaka sedma kuna iz natječaja RH.

OB Bjelovar Opća bolnica Bjelovar uskoro će dobiti i novu suvremenu zgradu

– Ovaj dio koji sad potpisujemo je umanjenje njihovih vlastitih sredstava koje bi inače morali izdvojiti iz svojih lokalnih proračuna, i to im je velika pomoć jer njihovo finalno učešće u samim projektima se značajno smanjuje – kazao je Žunac napomenuvši da je u ovogodišnjem javnom pozivu osigurano 300 milijuna kuna za sve prijavitelje u RH.

– Drago mi je da je najviše ugovora u ovogodišnjem natječaju iz cijele RH potpisano upravo iz Bjelovarsko-bilogorske županije, ukupno njih 55. Radi se o više od 44 milijuna kuna, što znači da je svaka sedma kuna iz natječaja RH završila u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak istaknuo je da je ova prilika odličan vjetar u leđa novim gradskim projektima.

Projekt vrijedan 8,3 milijuna kuna Počela gradnja vrtića u Gudovcu, bit će mjesta za 52 djece, donaciju dobila i škola

– Ukupno je to 10 milijuna kuna za projekte koji vrlo vjerojatno premašuju 100 milijuna kuna. Dakle, mi smo sad dobili ova sredstva i onu našu kunu kojom povlačimo 5 kuna, sad još pomaže Ministarstvo regionalnog razvoja da izvučemo – rekao je Hrebak pojasnivši da će s tih 10 milijuna kuna zatvarati kredite koje je Grad podigao da bi “svoju kunu” dodatno osnažili, te je zaključio da će se tad otvoriti prostor za neke nove projekte.

Što se pak općina tiče, Veliko Trojstvo je na ovom Javnom pozivu ostvarilo sredstva za projekt gradnje vrtića i rekonstrukciju osnovne škole, vrijednog 14 milijuna kuna, te za projekt sanacije smetlišta u Grgincu.

– S ovim smo financijsku konstrukciju zatvorili do kraja. Tako će projekti vrijedni 14 milijuna općinu Veliko Trojstvo u ovom trenutku koštati samo 500.000 kuna – rekao je načelnik Ivan Kovačić.

II. Osnovnu školu posjetili gosti iz Skandinavije Švedski učitelji došli u Bjelovar vidjeti kako naši nastavnici motiviraju djecu na učenje