Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždin

Blagoslovljena kapela Svetog Nikole

1/3
Foto: Grad Varaždin
Kapelica je podignuta 1776. godine kao zavjetna kapelica ceha varaždinskih mlinara. Upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske

Svetom misom u nedjelju je blagoslovljena kapela svetog Nikole u  Varaždinu na Trgu Matije Gupca. 

Zgrada sagrađena 1873. godine Obnavlja se glavna pozornica varaždinskog HNK-a

Velečasni Ivan Žmegač, župnik Župe svetog Josipa pred okupljenim vjernicima zahvalio je nazočnom gradonačelniku dr.sc. Ivanu Čehoku i Gradu Varaždinu na obnovljenoj kapelici ispred koje se po tradiciji vjernici okupljaju na blagoslovu hrane za Uskrs. Zahvalio je svim izvođačima radova, restauratorima i članovima ekonomskog vijeća koji su dali doprinos u obnovi tog vrijednog sakralnog spomenika.

Potpisani ugovori Uskoro počinje obnova V. osnovne škole u Varaždinu

Kapelica, inače u vlasništvu Grada Varaždina, podignuta je 1776. godine kao zavjetna kapelica ceha varaždinskih mlinara. Upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i nalazi se na listi preventivno zaštićenih kulturnih dobara. Uvažavajući konzervatorske principe, o trošku Grada Varaždina obavljena je potpuna sanacija i urađeni popravci kako bi se spriječilo daljnje propadanje kapele, restaurirani su kipovi svetaca, a uređen je okoliš kapele. Za obnovu kapele iz gradskog proračuna izdvojeno je 50 tisuća kuna.