Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Potpisani ugovori

Uskoro počinje obnova V. osnovne škole u Varaždinu

1/4
Foto: Grad Varaždin
Ugradit će se toplinska izolacija ovojnice, kondenzacijska plinska kotlovnica, sustav ventilacije s rekuperacijom i povećati energetske učinkovitost rasvjete

Gradonačelnik Varaždina dr. sc. Ivan Čehok u V. osnovnoj školi potpisao je ugovor s izvođačima radova koji su odabrani u postupku javne nabave za energetsku obnovu te varaždinske škole.

Varaždin Na Korzu postavljena prva cvjetna košara

- Kad je riječ o fondovima EU i energetskoj učinkovitosti, Grad Varaždin je već obnovio vrtiće, sad je na redu V. pa II. osnovna škola. Meni je osobno drago da smo uspjeli s V. osnovnom školom i da će radovi početi sada kad nema nastave. Ovo nisu samo radovi na energetskoj obnovi nego i na kompletnim električnim instalacijama unutar škole. Zato će izvođači prvo napraviti sve unutarnje radove, a kad se djeca vrate ostaju još radovi izvana tako da nećemo remetiti uobičajeni tijek svih pedagoških procesa i nastavu. Grad će platiti ovaj dio koji se odnosi na električne instalacije. Ovo će zasigurno biti najljepša mala škola u Hrvatskoj u ovom trenutku, a Grad Varaždin s V. i II. osnovnom školom, za čiju obnovu ćemo nadam se također potpisati ugovor u sljedećih nekoliko tjedana, jedini grad koji će imati potpuno obnovljene sve škole sa sportskim dvoranama, opremom, primjerenim uvjetima za boravak, prehranu, učenje i odgoj djece sa svime onim što europska škola treba imati. Time se zaista možemo pohvaliti - istaknuo je Čehok.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 12,226.814,93, kune, a odobreni ukupni prihvatljivi troškovi su 11,772.389,93 kune. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je predložio dodjeljivanje bespovratnih sredstava u iznosu od 6,204.585,34 kune.

Zgrada V. osnovne škole je energetski razred E, sagrađena je 1963. i nadograđivana ili rekonstruirana 1975. godine, 2003. godine na zgradi produženog boravka i 2005. godine na zgradi s učionicama.

Zgrada sagrađena 1873. godine Obnavlja se glavna pozornica varaždinskog HNK-a

Projektom energetske obnove bit će obuhvaćen prostor cijele škole, ugradit će se toplinska izolacija ovojnice, kondenzacijska plinska kotlovnica, sustav ventilacije s rekuperacijom i povećati energetske učinkovitost rasvjete. Također, ovim projektom rekonstruirat će se i dotrajale elektroinstalacije škole, što nije prihvatljiv trošak sa stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali je nužan.

Projektirana godišnja ušteda na grijanju/hlađenju iznosit će 73,18 %, a ujedno će se stvoriti bolji uvjeti za odgojno-obrazovnu djelatnost kod djece, povećati kvalitetu, sigurnost i učinkovitost postojećih sustava i objekta te podići opći komfor življenja u objektu. Projektirano smanjenje emisije CO2 na godišnjoj razini iznosi 74,82 %.