Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Županija nagradila tri najbolja IT projekta polaznika Start IT akademije

Blaženko Boban: Očekujem da ćemo postati referentni centar za cijelu jugoistočnu Europu

1/3
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
U projektu koji je trajao sedam tjedana sudjelovalo je 25 timova, a njih 12 odabrano je za natjecanje. Odabrana tri najbolja projekta Županija je nagradila sa simboličnih 15, 10 i 5 tisuća kuna

U okviru projekta ICT Županija, u prostorima student coworkinga i IT predinkubatora na splitskom FESB-u, župan Blaženko Boban je s Damirom Brčićem, voditeljem projekta, podijelio nagrade trima najboljim ekipama, polaznicima Start IT - startup akademije. Za natjecanje za najbolji IT poduzetnički projekt prijavljeno je 25 timova, a za nagradu se borilo 12 najboljih.

BORBA S KORONAVIRUSOM U SISAČKOJ BOLNICI Povećan broj postelja za COVID bolesnike

Kvaliteta i inovativnost

– Čujem i od struke i od profesora s kojima sam razgovarao kako su iznenađeni kvalitetom i inovativnošću projekata koje su mladi prezentirali. S nama su ovdje ove godine i direktor županijske TZ Joško Stella i djelatnici upravnog odjela za pomorstvo, jer će oni preuzeti neke od ovih projekata koji im budu odgovarali u djelokrugu posla kojim se bave. Time im šaljemo poruku koliko su nam važni mladi IT stručnjaci te im dajemo dodatnu, konkretnu potporu za njihov uspješan izlazak na tržište – bio je zadovoljan Boban. Zahvalio je svim IT trvtkama s područja Splitsko-dalmatinske županije što su se s toliko energijom, svim srcem uključili u ovaj zanimljivi projekt PICS-a.

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

– Nadam se da će, kada bude potpuno spreman prostor u kojemu će svoje mjesto naći mladi iz ICT inkubatora i svih programa povezanih s projektom ICT Županija, IT SDŽ postati referentni centar ne samo za našu županiju, nego i za cijelu jugoistočnu Europu – rekao je Boban.

Damir Brčić rekao je da je 7 tjedana 25 timova sudjelovalo u projektu, nakon čega je odabrano 12 timova za natjecanje od kojih su odabrana tri najbolja.

završen projekt "Topli obrok – obrok zdravlja" Sve osnovne škole kojima je Županija osnivač sada mogu pripremati tople obroke za učenike

– START IT inovativan je projekt kojim se pomaže mladim poduzetnicima u najranijoj fazi, dok još nemaju ni obrt ni tvrtku, dok su „ranjivi“ i dok nemaju mogućnosti realizacije svojih ideja. Njima su, uz vrlo mala financijska sredstva, više potrebni podrška i mentorstvo, vođenje koje im pružaju dokazani stručnjaci – rekao je Brčić. Svijetli primjeri takvih proboja na tržište su Rimac, Mrvoš i brojni drugi u Hrvatskoj i svijetu.

Tri najbolja projekta Županija je nagradila sa simboličnih 15, 10 i 5 tisuća kuna.

Jedan od nagrađenih, Stipo Margić, student druge godine stručnog studija, predstavio je projekt svoga tima nazvan „Capable“, u osnovi kojeg je interaktivna mapa s označenim mjestima za osobe s invaliditetom, majke s djecom u kolicima i slično.

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Stručni mentori

Tino Rašić, student 5. godine Medicine, sa svojim kolegama, studentima strojarstva i elektrotehnike, razvio je projekt „Dr. Heart“. – Omogućili smo da se zvuk koji liječnik čuje preko stetoskopa može prenijeti istodobno na više studenata. Puno nam znači potpora Studentskog zbora i Splitsko-dalmatinske županije, svaka im čast – rekao je Rašić.

Med - ilustracija DOSTAVA SLAVONSKIH I BARANJSKIH DELICIJA NA KUĆNI PRAG Domaći proizvodi dostupni (i) online

Nagrađen je i Marin Kovačević koji je završio pomorski menadžment, a sada studira nacionalnu sigurnost na studiju forenzike. Sa svojim kolegama predstavio je projekt „Air towar“ koji se, analogijom s dalmatinskim tovarom, bavi transportom prtljage od kućne adrese do krajnjeg odredišta. – U ovih sedam tjedana Županija nam je omogućila da upoznamo divne stručne mentore i dali su nam poticaj za izlazak na tržište – istaknuo je Marin Kovačević.