Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Okučane su tog dana nadletjela i dva zrakoplova Rafale HRZ-a

Bljesak je poput munje pred oluju najavio veliku hrvatsku pobjedu

storyeditor/2024-05-03/PXL_010524_113876249.jpg
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL SREDIŠNJA SVEČANOST obilježavanja obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak održana je u Okučanima
U Okučanima je svečano obilježena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije kojom je u samo 32 sata oslobođena zapadna Slavonija

Hrvatska je protekli tjedan proslavila 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, u kojoj su hrvatske snage 1. i 2. svibnja 1995. s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju.

Kod spomen-obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana u Okučanima vijence su položile obitelji poginulih hrvatskih branitelja, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u operaciji te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U sklopu cjelodnevnog programa održane su atraktivne pokazne vojne i policijske vježbe, izložba borbene i neborbene tehnike i opreme, sportske igre hrvatskih branitelja, koncert...

Pripremali se tri godine

Okučane su tog dana, kao i mnoge druge hrvatske gradove, nadletjela i dva zrakoplova Rafale HRZ-a.

– Prilikom svake obljetnice ponovno prolazimo kroz ono što smo prolazili prije 29 godina. To je bio nastavak oslobodilačkih operacija iz 1991., koje su zaustavljene potpisivanjem Sarajevskog primirja. Nakon toga iduće tri godine pripremali smo se za ono što smo svi očekivali i što je došlo 1. svibnja 1995. – rekao je bojnik Marijan Žukina, sudionik akcije Bljesak.

Počast poginulim braniteljima odali su i predsjednik RH Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković i ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Ivan Anušić, Gordan Grlić Radman i Marin Piletić.

– Odajemo počast svim hrvatskim braniteljima, policajcima i vojnicima koji su poginuli u ovoj akciji ili su umrli nakon nje, zahvaljujemo njima i njihovim obiteljima, onima koji su najviše dali za hrvatsku slobodu. Bilo je lijepo vidjeti i Rafale, koji će Hrvatskoj omogućiti jačanje obrambenih sposobnosti i snagu odvraćanja kakvu nikad nismo imali – poručio je Plenković.

Dan kada se miješaju osjećaji

U ime Brodsko-posavske županije vijenac je u pratnji načelnika općine Okučani Ace Vidakovića položio župan Danijel Marušić.

– Na svakom obilježavanju Bljeska miješaju se osjećaji ponosa, boli, ali i radosti što živimo u slobodnoj Hrvatskoj. S tim osjećajima provodimo ovaj dan – istaknuo je Marušić.

Predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić naglasio je da je ovo veliki dan za Brodsko-posavsku županiju.

– Ovo je dan kada se svake godine s ponosom i pijetetom prisjećamo velike bitke u kojoj je hrvatska vojska i policija u nepuna dva dana oslobodila zapadnu Slavoniju od velikosrpskog agresora koji ju je bio zaposjeo – rekao je Ćosić.

Podsjetimo, u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak hrvatske su snage u samo 32 sata oslobodile oko 500 kilometara državnog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Time je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac. U akciji je poginuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

storyeditor/2024-05-03/znanstveni_park_B.jpg EU projekt vrijedan 4,7 milijuna eura Sanitet i spavaonice bivše JNA postaju znanstveni centar storyeditor/2024-05-06/PXL_190523_100009127-1.jpg Trinaesto izdanje održava se od 16. do 19. svibnja Cirkuski ulični festival uz ples na trapezu, radionice, žonglere... storyeditor/2024-05-02/PXL_020524_113915276.jpg Konzervacija i prezentacija lokaliteta Manastirine stoji pola milijuna € Predstavljen projekt sanacije Manastirina i groba sv. Dujma