Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
OBNOVA ŠKOLE U PETRINJI

Boban: “Cilj je da u novoj školskoj godini učenici budu u svojoj školi”

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Splitsko-dalmatinska županija obnovit će razrušenu OŠ Ivana Gorana Kovačića u Petrinji

Splitsko-dalmatinska županija obnovit će Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića u mjestu Gora na području Petrinje.  Župan Blaženko Boban je nakon nedavnog razgovora s ravnateljicom škole Valentinom Vujnović došao u Goru posjetiti razrušenu školsku zgradu čiju će obnovu financirati županija kojoj je na čelu.

U POŽEGI I PAKRACU Župan darivao prve ovogodišnje bebe

Briga za mlade 

– Splitsko-dalmatinska županija već tradicionalno pomaže potrebitima. Sjetimo se da smo obnovili zgradu Gradske uprave u Vukovaru i pripadajuću prometnicu. Tako ćemo i ovdje pomoći, jer nikad ne znate kada vas može snaći nevolja. Odlučili smo se za školsku zgradu jer se i inače u našoj županiji brinemo najviše o mladima, posebice u ruralnim dijelovima.

Cilj nam je da u novoj školskoj godini učenici budu ponovno u svojoj školi – istaknuo je župan Blaženko Boban koji je nakon obilaska škole uručio ravnateljici donaciju Splitsko-dalmatinske županije od osam računala za školu koja su im u ovim trenucima, kada ih očekuje online nastava, najpotrebnija.

Ravnateljica škole Valentina Vujnović iako potresena zbog stanja u kojem je školska zgrada, sretna je što bi se učenici mogli vratiti u obnovljenu školu na početku iduće školske godine i što je Splitsko-dalmatinska županija tako brzo reagirala i najavila svoju spremnost pomoći.

POČETAK KRAJA EPIDEMIJE Stigle prve doze cjepiva: Dosta smo se branili, sada krećemo u napad!

– Školu smo obnovili prošle godine, naša županija uložila je velik novac u energetsku obnovu i u obnovu kuhinje kako bi učenici imali tople obroke. Bila sam u školi na katu kad se dogodio potres. Ovdje u matičnoj školi imamo 81 učenika, a u područnoj školi 15 učenika i 34 djelatnika. Župan Blaženko Boban zvao me prije dva dana i ugodno me iznenadio ponudivši pomoć. Iskreno se zahvaljujem njemu i Splitsko-dalmatinskoj županiji što misle na nas – rekla je ravnateljica Vujnović.

Prikupljaju se podaci

Sanja Mioković, voditeljica Odsjeka za projekte i investicije Sisačko-moslavačke županije, iznijela je podatke o stanju školskih objekata na pogođenom području.

– Potpuno neupotrebljivo je devet objekata. Područne škole su na raspolaganju, ali imaju premale kapacitete i mogu prihvatiti malo učenika. Škole su najviše stradale na području Petrinje, nekoliko ih je poprilično oštećeno i moraju biti srušene jer nije moguće obnoviti ih. U sklopu njih su i sportske dvorane, koje su koristile i udruge tako da je šteta velika. Statičari su na terenu, prikupljaju se podaci koje ćemo imati do kraja tjedna kako bi se moglo krenuti s prvom fazom – najavila je Sanja Mioković.

PRIMOPREDAJA U ŽUPANIJI Bogatiji za tri nova sanitetska vozila

Sa županom Bobanom u Petrinji su bili i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić te pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić. Nakon obilaska i dogovora vezanih za obnovu škole, koja će započeti čim to bude moguće, obišli su i Crveni križ kako bi na taj način pružili podršku svim volonterima, pripadnicima Gorske službe spašavanja, vatrogascima i svima ostalima koji nesebično pomažu oštećenim građanima od kojih su neki ostali bez ičega.