Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
SNAŽNI DOPRINOSI

Boban: Jedina smo županija u Hrvatskoj s dva centra kompetencije

Turističko-ugostiteljska i Obrtna tehnička škola dobile po 30 milijuna kuna za projekte
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Turističko-ugostiteljska i Obrtna tehnička škola dobile po 30 milijuna kuna za projekte.

Dvije splitske srednje škole, Turističko-ugostiteljska i Obrtna tehnička škola, dobile su današnjim potpisivanjem ugovora u Splitu s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak po 30 milijuna kuna kako bi jedna i druga nastavile projekte i postale Centri kompetentnosti.

Ministar Cappelli potpisao ugovor o dodjeli novca za projekt Regionalnog centra kompetentnosti Boban: Turističko-ugostiteljska škola Split bit će centralna točka edukacije u turizmu na cijelom Jadranu

Time je potpuno zaokruženo financiranje koje je ukupno iznosilo 265 milijuna kuna, od čega je najveći dio iz Europskih fondova i županijskog proračuna. Potpisivanju ugovora nazočili su župan Blaženko Boban i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– U lipnju je potpisan ugovor za osnivanje centara kompetentnosti u ove dvije škole. Ovo je dovršetak tih projekata u financijskom smislu, sada je zaokružen financijski okvir. Dio sredstava će osigurati i Splitsko-dalmatinska županija. Jedina smo županija u Republici Hrvatskoj koja će imati dva centra kompetencije, što je, vjerujem, povezano s našim centrima izvrsnosti koji odlično rade – rekao je Boban.

Iznimni pojedinci

– Oba ugovora bitna su za unapređenje sustava obrazovanja. Nastojimo osnažiti mlade da nakon završetka školovanja brzo nađu zaposlenje. Važno je istaknuti da su to centri izvrsnosti koji će prepoznati potrebe na tržištu rada – poručila je ministrica Tramišak.

Projekt „Uspostava infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Turističko-ugostiteljske škole Split“ usmjeren je na uspostavu infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Turističko-ugostiteljske škole Split kojom će se omogućiti da se steknu potrebni prostorno-tehnički uvjeti za adekvatno obavljanje svih aktivnosti i djelatnosti kao regionalni centar kompetentnosti za područje turizma i ugostiteljstva u sljedećih pet godina.

Igralište ima dvostruku ljuljačku, tobogan, gredu i oprugu, a vrijedno je 410.000 kuna, od kojih je 304.362 kn financirala Županija Župan Boban otvorio novo dječje igralište u Drašnicama Župan Boban otvorio novo dječje igralište u Drašnicama

Zahvaljujući provedbi projekta, korisnik stječe prostorno-tehničke uvjete za teorijsku nastavu te praktičnu nastavu i vježbe, i to za učenike i nastavnike iz ostalih škola i visokih učilišta te za druge pravne i fizičke osobe (obrazovanje i osposobljavanje za nezaposlene, zaposlenike malih, srednjih i velikih poduzeća i sl.). Projekt „Razvojni centar za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije“ usmjeren je na uspostavu infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Obrtne tehničke škole Split, čime će se omogućiti da škola stekne potrebne prostorno-tehničke uvjete za adekvatno obavljanje svih aktivnosti i djelatnosti kao regionalni centar kompetentnosti za područje elektrotehnike i računalstva u sljedećih pet godina.

Korisnik će steći prostorno-tehničke uvjete za teorijsku te praktičnu nastavu i vježbe, i to za učenike i nastavnike iz ostalih škola SOO–a i visokih učilišta te za druge pravne i fizičke osobe (obrazovanje i osposobljavanje za nezaposlene osobe, zaposlenike malih, srednjih i velikih poduzeća i sl.), za osobe s invaliditetom / učenike steškoćama (stjecanje praktičnih vještina u odgovarajućim uvjetima u skladu s funkcionalnim sposobnostima učenika s teškoćama), učenike i nastavnike iz sličnih centara u EU te će steći prostorno-tehničke uvjete koji će imati namjenu smanjenja socijalne isključenosti, borbe protiv siromaštva, razvoja ciljanih usluga za osobe s invaliditetom i učenike s teškoćama te omogućavanja suradnje sa sličnim centrima u EU.

Ministar Beroš i župan Boban posjetili Hrvatsku gorsku službu spašavanja i Hrvatski crveni križ Boban: HGSS-ovci su ljudi koji više vole tuđe živote nego vlastite

Snažni doprinosi

Projekt će doprinijeti povećanju broja učenika, odnosno polaznika, a uslijed primjene novih metoda učenja temeljenih na radu, povećat će razinu njihovih stručnih kompetencija zbog kojih će biti konkurentniji na tržištu rada. Ravnatelj Ivo Bilić je rekao da se u splitsku Turističko-ugostiteljsku školu ove jeseni upisalo 9 razreda, odnosno 175 učenika, čime škola broji ukupno 620 učenika.

U splitskoj Obrtnoj tehničkoj školi Centar kompetentnosti je osnovan za sektor elektrotehnike i računalstva, što će, očekuje ravnatelj Davor Kulić, biti velika prednost za sadašnjih 760 redovitih učenika, njih 50 u programima cjeloživotnog obrazovanja i još 60 koji su na nekoj od prekvalifikacija.