Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
splitsko-dalmatinska županija

Boban: Novu policijsku postaju Imoćani nisu dobili na dar, to su zaslužili

U Imotskom je otvorena nova zgrada Postaje granične policije
1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Župan je na otvaranju zgrade Postaje granične policije, vrijedne 4,6 milijuna eura, istaknuo veliku zaslugu Imotske krajine u Domovinskom ratu. Podsjetio je i na Josipa Jovića, prvog poginulog redarstvenika

U Imotskom je otvorena nova zgrada Postaje granične policije, jedna od najmodernijih u Hrvatskoj, vrijedna 4,6 milijuna eura. U njoj će građani Imotskoga obavljati i upravne poslove, poput vađenja i zamjene osobnih dokumenata.

Na svečanom otvorenju župan Blaženko Boban naglasio je kako će Imoćani od sada sve usluge iz djelokruga policije moći obavljati u primjerenim prostorijama, na jednoj lokaciji.

– Službenici i djelatnici policije u Imotskom su do sada radili na čak tri neuvjetne lokacije. Dobili su jedan od najreprezentativnijih objekata u Hrvatskoj. Ne mogu reći da su ga dobili na dar. Imoćani su to zaslužili. Ovaj kraj je devedesetih godina prvi stao u obranu domovine. Uostalom, prvi poginuli hrvatski redarstvenik Josip Jović je iz ovoga kraja – podsjetio je župan Boban i najavio kako će 6. kolovoza u Aržanu biti otvorena spomen-soba Josipa Jovića.

Sinergija Županije i Vlade

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je velika ulaganja njegove Vlade u infrastrukturu, policijske službenike i opremu.

– Ovo je jedna od 70 policijskih zgrada koje smo u našem mandatu ili sagradili ili obnovili. Rekao bih, nikada više nismo ulagali u uvjete života, odnosno rada policijskih službenika. Ova će se policijska postaja brinuti za sigurnost imotskog područja, ali će obavljati i poslove zaštite državne granice. Svi policijski poslovi su sažeti, a Imotski je druga najveća policijska postaja u Hrvatskoj – naglasio je Božinović i dodao kako je ova postaja jamac sigurnosti ne samo građana Imotske krajine već i turista koji je posjećuju, a njih je sve više. Zaključio je kako je zgrada znak brige koju Vlada pokazuje prema Imotskoj krajini, iz koje je više od 200 branitelja dalo svoje živote za obranu Hrvatske u Domovinskom ratu, a među njima i prvi poginuli redarstvenik, Josip Jović.

– Ponosni smo što je ovo proizvod zajedničkog promišljanja i sinergije lokalne zajednice, županijske razine i Vlade RH. Samo tako možemo ići naprijed – rekao je Božinović.

Zamjenica gradonačelnika Imotskoga Ana Marija Radeljić smatra kako je ovo veliki dan za Imotski i Imotsku krajinu.

– Radi se o novoj dimenziji sigurnosti koju dobivaju svi djelatnici Postaje granične policije Imotski, ali i svi stanovnici Imotskog i Imotske krajine – rekla je Radeljić.

Župan Blaženko Boban je, uz važnost obnavljanja i gradnje infrastrukture, istaknuo i važnosti demografske obnove.

Hrvatska Provanca

– Svaka kockica doprinosi stvaranju prekrasnog mozaika, hrvatske Provanse, a to je Imotska krajina – poručio je Boban.

Splitsko-dalmatinska županija i u aktualnom mandatu uložila je znatna sredstva u Imotski. Tako je 2021. godine Županija uložila ukupno 1,266 milijuna kuna. Među njima su sredstva za nabavu opreme za ispostavu Hitne medicine Imotski te za uređenje prostora RTG dijagnostike. U kulturu i školstvo uloženo je više od 237.000 kuna. Za nabavu vatrogasne opreme Županija je dala 50.000 kn, a za dogradnju franjevačkog samostana 170.000 kuna. U komunalne poslove uloženo je ukupno 265.000 kuna. Znatna sredstva, 200.000 kuna, uložena su u aktivnosti proglašenja UNESCO-ova geoparka Biokovo – Imotska jezera, a prošle godine za tu je namjenu izdvojeno 100.000 kn. U godini 2022. iz županijskog proračuna ukupno je u Imotski uloženo 1,7 milijuna kuna. Ulaže se dosta sredstava u obrazovanje, a među većim ulaganjima ističe se gotovo 68.000 kn Obrtno-industrijskoj školi za opremanje učionice za kozmetičare, 155.000 kuna OŠ "Josip Vergilije Perić" za adaptaciju podrumskog prostora u multimedijsku dvoranu te 250.000 kuna Pučkom otvorenom učilištu za sanaciju krovišta. Vodovodu Imotske krajine dodijeljeno je 425.000 kn, a za sanaciju, rekonstrukciju i gradnju nerazvrstanih cesta 210.000 kuna.

U ovoj godini Županija je do sada uložila 96.034 eura. Upravni odjel za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava podijelio je 12.500 eura na račune 10-ak udruga, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport ukupno je uložio 66.000 eura, a Upravni odjel za zaštitu okoliša izdvojio je 2700 eura za ispitivanje kakvoće vode u jezerima i rijekama.

HITNI bolnički prijem otvorio je premijer Plenković, a domaćin događanja bio je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović 2700 kvadrata suvremeno opremljenog dijela bolnice Otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem u splitskoj bolnici POTPORU Splitsko-dalmatinske županije Petar Maršić iz Imotskoga iskoristit će za završetak obiteljske kuće Uskoro ide i novi javni poziv Župan Boban uručio novih 46 ugovora mladim obiteljima PRVA GRUPA četvrtaša iz Sisačko-moslavačke županije stigla je na besplatno ljetovanje u Split Punih devet autobusa stiglo u Split Djeca iz Sisačko-moslavačke županije otišla na ljetovanje