Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Arheološka istraživanja na području Novske

Bogata arheološka baština na lokaciji Kozarice, župnoj crkvi sv. Luke Evanđeliste, Subocki Gradu...

Foto: Grad Novska
Od 2018. godine provode se terenska istraživanja radi izrade Arheološke karte Novske

Zadnjih godina na području Grada Novske provedeno je nekoliko arheoloških istraživanja. Do sada provedena iskapanja poprilično su promijenila povijesnu perspektivu Novske i okolice, a kako je područje Novske do sada bilo slabo arheološki istraživano, ona su važna i bitna za bolje poznavanje povijesti grada i okolice.

USPJEŠNA TVRTKA IZ MURSKOG SREDIŠĆA Izvoze 80 posto proizvoda na sve kontinente

Pronađeni ostaci

Pronađeni ostaci, ulomci keramičkog posuđa ukrašeni ubadanjem, kamene i ostale izrađevine upućuju na dublju povijest i postojanju života na novljanskom području, dublje u povijest nego što se do sada smatralo. Prema riječima Ivana Drnića, kustosa Arheološkog muzeja iz Zagreba, provedeno je nekoliko arheoloških istraživanja, na lokaciji mjesta Kozarice, gdje su pronađeni ostaci koji potječu iz prapovijesti i kasnog srednjeg vijeka. Predmeti pripadaju razdoblju između 4350. i 3900. godine pr. Krista. Vrijedno nalazište otkriveno je i tijekom sveobuhvatnih radova na župnoj crkvi sv. Luke Evanđelista, gdje su iskapanjem pronađi grobovi, pored ostataka kosti i fragmenti keramike, metalne kopče, i zvonce s reljefom. Kustos Drnić proteklih je dana s kolegom iz Muzeja Moslavina, muzejskim tehničarom Željkom Sajkom, obavljao početna arheološka na lokalitetu Subocki Grad. Pri obilasku terena pomagali su im članovi Planinarskog društva “Zmajevac”.

POTPISAN UGOVOR SA STRABAGOM O OBNOVI 3800 METARA PROMETNICA Kutina i ŽUC obnavljaju 4 dionice županijskih cesta

– Na prijedlog gradonačelnika Marina Piletića 2018. smo počeli terenski pregled radi izrade arheološke karte grada Novske, a odlučili smo u travnju 2021. postaviti izložbu “Tekuća arheološka istraživanja”. Riječ je o mobilnoj izložbi Arheološkog muzeja u Zagrebu čiji je cilj predstavljanje lokalne arheološke baštine, uglavnom u manjim mjestima.

Stalni muzejski postav

Osim izrade ove arheološke karte, na području Grada Novske u zadnje vrijeme su se odvijala još neka istraživanja poput onih u crkvi sv. Luke koja su se provodila također 2018. godine. Tako da je ideja neka da se kroz tu izložbu i pripadajući katalog novljanskoj i široj publici prikaže arheološka baština njihova kraja – rekao je kustos Ivan Drnić.

Veliki planovi u najsjevernijem hrvatskom gradu rudara Šetnica postala prava atrakcija, u planu je i viseći pješački most preko rijeke Mure

Inače, prije godinu i pol Novska je dobila prvi stalni muzejski postav, Muzejsko-zavičajnu zbirku Grada Novske smještenu u zgradi Pučkog otvorenog učilišta Novska. Muzejska zbirka Sajko sadrži od arheoloških, etnografskih, sakralnih predmeta, starih tehničkih uređaja, dokumenata, fotografija, sve do Domovinskog rata. Postav ima predmete iz privatne zbirke obitelji Sajko, prikupljane više od pola stoljeća, no dio je predmeta posuđen iz muzejskih ustanova.