Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Završena je 13,7 milijuna kuna vrijedna energetska obnova

Boravak 443 đaka u školi postao ugodniji

Foto: Zagrebačka županija
Godišnja ušteda primarne energije iznosit će 63 posto

Godišnje će se uštediti gotovo 400 tisuća kuna na računu za grijanje, a iz energetskog razreda D u kojem je bila, od sad će se nalaziti u onom B kategorije, što znači da će ušteda energije biti izuzetno velika, a bolji će biti i boravak. Rezultati su to energetske obnove koja je upravo završena u Srednjoj školi Vrbovec. Stajala je 13, 7 milijuna kuna, a ugovorena sredstva za obnovu od 6,27 milijuna kuna osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Zagrebačka županija, osnivač škole, osigurala je 7,45 milijuna kuna.

ČETVRTA DONACIJA OPG-OVA U Petrinju krenule 24 tone mljevenog kukuruza

Obnavljat će ih se još

Godišnja ušteda primarne energije iznosit će 63 posto, dok će se emisija štetnih stakleničkih plinova smanjiti za gotovo 80 posto.

– Srednja škola Vrbovec jedna je od četiri škole koje Zagrebačka županija energetski obnavlja, a ukupna vrijednost radova iznosi 62 milijuna kuna. Od toga smo iz EU fondova povukli 27 milijuna kuna dok se za preostalih 35 milijuna pobrinula Županija – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, nadodavši da je dokumentacija za energetsku obnovu još šest školskih objekata i tri zgrade Doma zdravlja spremna. Osvrnuo se i na kapitalne investicije u školstvu.

Predstavljen strateški projekt U Centru za preradu GMO free soje u Cvelferiji izgradit će se tvornica u kojoj će se godišnje prerađivati 30.000 tona soje

– U općini Luka gradimo novu školu, u Pušći dograđujemo postojeću školu, a u Bedenici i Klinča Selima gradimo sportske dvorane. Ove investicije realiziramo uz pomoć 80 milijuna kuna kredita i 60 milijuna kuna vlastitih sredstava – istaknuo je Kožić. Novim izgledom objekata u centru Vrbovca zadovoljan je i gradonačelnik Denis Kralj.

– Županija je u zadnjih nekoliko godina ne samo obnovila ovu Srednju školu, nego i Dom zdravlja ovdje u blizini, nekih 40 metara odavde – naglasio je. Škola je energetski obnovljena kombinacijom građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova, čime su ostvareni uvjeti za osjetne uštede u potrošnji energije za grijanje, hlađenje i rasvjetu, dok je ugradnjom dizalice topline zrak-voda omogućeno korištenje obnovljivih izvora energije. A zahvalu Zagrebačkoj županiji uputila je i ravnateljica Srednje škole Vrbovec Mirjana Pušić, istaknuvši da će boravak u energetski obnovljenoj školi biti znatno ljepši i ugodniji za 443 učenika, ali i cijeli radni kolektiv.

Izolacija, nova PVC stolarija...

VRIJEDAN 15,5 MILIJUNA KUNA Radovi na Centru za posjetitelje Križnica

Obnova je, inače, obuhvaćala toplinsku izolaciju vanjskih zidova, ravnog i kosog krova, stropa prema negrijanom tavanu, nadstrešnica, balkona i horizontalnih istaka na pročeljima zgrade. Vanjska drvena stolarija zamijenjena je PVC varijantom, a dosadašnji plinski kotao za grijanje zamijenjen je kondenzacijskom kaskadom i dizalicom topline zrak-voda. Ugrađeni su i dinamički radijatorski ventili s termostatskim glavama. U učionice su postavljeni rekuperatori zraka koji griju, odnosno hlade svježi zrak