Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Predstavljen strateški projekt

U Centru za preradu GMO free soje u Cvelferiji izgradit će se tvornica u kojoj će se godišnje prerađivati 30.000 tona soje

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Projekt je vrijedan više od 1,4 milijuna kuna, a sufinancira se bespovratnim sredstvima za pripreme strateških projekata regionalnog razvoja

U Poljoprivredno-poduzetničkom inkubatoru u Drenovcima, na sastanku s proizvođačima soje, predstavljen je projekt “Izrada projektno-tehničke dokumentacije Centra za preradu GMO free soje“. Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, partner na projektu je Općina Drenovci, dok je Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije suradnik na projektu.

VRIJEDAN 15,5 MILIJUNA KUNA Radovi na Centru za posjetitelje Križnica

Na sastanku je bilo riječi o izgradnji i opremanju prvog Centra za preradu GMO free soje u RH, koji je prepoznat kao strateški projekt regionalnog razvoja Vukovarsko-srijemske županije.

Radna mjesta

– Navedeni projekt donosi dosta radnih mjesta u našu županiju, a mi smo sposobni proizvesti kvalitetnu soju, a ne uvoziti. Zadovoljan sam jer je to baš u Cvelferiji, u našim Drenovcima. Poljoprivrednici su se odlučili za tu vrstu, a i tražena je u Europi. Ako se postigne dobra cijena, ići će u izvoz, a ako ne, ostat će nama – rekao je tom prilikom župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Podsjetio je kako se radi o projektu ukupne vrijednosti veće od 1,4 milijuna kuna koji se sufinancira bespovratnim sredstvima u iznosu 85% ukupnog iznosa osiguranim u okviru Poziva za iskaz interesa za dodjelu nepovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

OTVORENJE SUSTAVA NOVI GRADAC-DETKOVAC U PROLJEĆE Navodnjavanjem do većih prinosa

Govoreći o projektu, županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić rekao je kako će se kroz projekt izgraditi tvornica u kojoj će se godišnje prerađivati 30.000 tona soje. Dodao je i kako osim izgradnje tvornice za preradu GMO free soje projekt ima puno širi značaj jer uz preradu soje brine i o zdravlju ljudi i očuvanju okoliša. Poljoprivredni institut Osijek, kao partner, skrbit će za hrvatski genetski potencijal sjemena soje. Projekt je u fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije te se očekuje ishođenje građevinske dozvole, zatim raspisivanje natječaja do kraja godine te početak gradnje prerađivačkog pogona. Kroz projekt se namjeravaju stvoriti preduvjeti za certifikaciju, odnosno označavanje GMO free soje te stvoriti proizvođačku organizaciju kroz koju će proizvođači ostvarivati više stope zarade na dobrom sjemenu i zrnu vrhunske soje. Proizvođačka organizacija treba pomoći proizvođačima prepoznati kritične točke u proizvodnji, eliminirati ih ili smanjiti njihov utjecaj.

Poseban status

– S obzirom na to da soja ima poseban status u EU u smislu ostvarenja potpora proizvođačima, smatram kako je potrebno raditi na osvješćivanju proizvođača i omogućiti im da koriste ta prava, odnosno da se dobro organiziraju. Proizvođači soje mogu ostvariti više oblika potpore, i to kroz izravna plaćanja tj. po zasijanoj površini, zatim kroz tzv. zelena plaćanja, budući da je soja prihvaćena kao zeleni usjev jer ima posebna svojstva, i kroz treći, dodatni oblik potpore, tj. proizvodno-vezana plaćanja za one koji svojom sojom hrane domaće životinje. Želim naglasiti da je ovaj projekt izuzetno značajan za male proizvođače koji imaju svoju soju, proizvode je, hrane svoje životinje, ali ne mogu dokazati taj korak vrsnoće – rekao je Matić.

ANDROVIĆ NAJAVIO Novom skelom preko Drave u Križnici

Partner na projektu je Fakultet agrobiotehničkih znanosti, čiji dekan Krunoslav Zmaić kaže kako žele stvoriti preduvjete za zaštitu proizvedene GMO free soje koja bi trebala završiti u Hrvatskoj, u domaćim proizvodima životinjskog podrijetla i proizvodima za ljudsku prehranu.