Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Obilježena 29. godišnjica tragične pogibije pripadnika Policijske postaje Dalj

Božinović: Oni su domovinu branili isključivo snagom srca

Foto: Osječko-baranjska županija
Njihova je žrtva duboko utkana u slobodu, samostalnost i suverenost Hrvatske, istaknuo je župan Anušić

U Dalju je obilježena 29. godišnjica tragične pogibije pripadnika Policijske postaje Dalj 1. kolovoza 1991. godine. Svečanim mimohodom zastava od Doma kulture do spomen-obilježja ispred policijske postaje u Dalju, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom odana je počast 39-orici hrvatskih branitelja koji su svoje živote položili za suverenitet Hrvatske.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Nemetinu donijet će niz prednosti U modernim komorama skladištit će se i do 3239 tona voća

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istaknuo da je daljska tragedija jedna od najtragičnijih, ali ujedno i najponosnijih događaja u Domovinskom ratu jer je na vidjelo izašla sva upornost i nepokolebljivost onih koji su svoju domovinu branili isključivo snagom srca i iskrenog domoljublja.

– Policijski službenici punih su šest sati odolijevali neprekidnom napadu kada ih je brojčano i u naoružanju nadmoćniji neprijatelj pozvao na predaju, hrabro su je odbili znajući da ne brane samo sebe već i cijeli daljski kraj – rekao je Božinović.

Župan Ivan Anušić je naglasio da se ovako velike tragedije moraju obilježavati zauvijek.

Tomislav Rob Tomislav Rob rezimira tri godine svog mandata na čelu Belog Manastira Gradit će se “kulen-inkubator”, a za ublažavanje koronakrize 920.000 kn

– Tog se jutra 1. kolovoza 1991. godine prvi put JNA otvoreno svrstala na srpsku stranu sudjelujući u deseterosatnom napadu na zgradu policije. Naši se dečki nisu predali, do zadnjeg su daha branili policijsku postaju koja je tada za njih bila simbol novostvorene države. Oni koji nisu ubijeni u napadu, nakon ulaska srpske vojske i JNA u postaju, svoj su život okončali pod neprijateljskim zvjerstvom. Njihova je žrtva duboko utkana u slobodu, samostalnost i suverenost Hrvatske. Neka im je vječna slava i hvala – naglasio je župan Anušić.

Dvadeset policajaca, petnaest pripadnika ZNG-a te četiri člana civilne zaštite ubijeni su u napadu na Policijsku postaju u Dalju kod Osijeka u svitanje krvavog 1. kolovoza. Selo je neprijatelj napadao iz tenkova, topova, s brodova. Na selo je iz Srbije preko erdutskog mosta krenula 51. motorizirana brigada JNA, a pridružili su im se i “teritorijalci”.