Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Tomislav Rob rezimira tri godine svog mandata na čelu Belog Manastira

Gradit će se “kulen-inkubator”, a za ublažavanje koronakrize 920.000 kn

Tomislav Rob
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Beli Manastir vidljivo se mijenja, prometna infrastruktura znatno je poboljšana, a u pogon se stavljaju derutne zgrade poput starog “Beljskog restorana” u Šećerani, kaže gradonačelni

Iza gradonačelnika Belog Manastira Tomislava Roba tri su godine mandata, a razgovaramo s njim o najvažnijim projektima, kako realiziranima tako i onima koji su tek u planu...

Grad Đakovo izrađuje dvije strategije iznimno važne za razvoj grada Đakovo se profilira kao zeleno, ali i digitalno srce Slavonije

Kako biste ocijenili protekle tri godine svog mandata?

Rekao bih da su bile vrlo uspješne. Znam da to ne zvuči skromno, no drago mi je što se rezultati posvećenog i ustrajnog rada već sada vide. Potvrdu za takav stav ovaj tjedan dobili smo i od Instituta za javne financije, prema čijem istraživanju Grad Beli Manastir udovoljava svim kriterijima za izvrsnu ocjenu za transparentnost proračuna. Institucije su primijetile kako je u proteklih nekoliko godina napravljen vidljiv pomak nabolje po pitanju dostupnosti informacija, a sve se to reflektira i na naš odnos s ministarstvima i drugim državnim agencijama, pa sve do odnosa s projektantima i izvođačima radova. Beli Manastir vidljivo se mijenja, ulice izgledaju drukčije, prometna infrastruktura je znatno poboljšana, a u pogon se stavljaju derutne zgrade poput starog “Beljskog restorana” u Šećerani. Posla ima jako puno, kad sam ušao u gradsku upravu dočekalo me mnogo problema i izazova, no krenuli smo s rješavanjem onih problema za koje su postojala moguća rješenja. Puno je pomogao Intervencijski plan Grada Belog Manastira i Općine Darda koji smo malo “preuredili”, pa su u njega uključeni i gradski bazeni te novi sportski park. Za to je početkom ovog mjeseca s ministrom regionalnoga razvoja i fondova EU potpisan ugovor za više od 32 milijuna kuna, od čega su 24 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Svjestan sam kako i dalje nismo uspjeli odgovoriti na najvažniji izazov današnjice – kako povećati broj radnih mjesta i osigurati žiteljima grada kvalitetne plaće, no dajemo sve od sebe kako bismo osigurali kvalitetnu infrastrukturu i preduvjete koji će grad Beli Manastir učiniti zanimljivim za ulaganje, kada se globalno gospodarstvo, koje je trenutno ozbiljno pogođeno krizom zbog pandemije COVID-19, bude počelo oporavljati.

Utoliko je nedavno potpisan i ugovor za izgradnju sjeverne belomanastirske obilaznice, prometnice koja se čeka već desetljećima, a u sljedeće dvije godine bit će dovršena i zadnja dionica Koridora Vc na koji će se ulaziti kod Belog Manastira. Intenzivno radimo na gradnji infrastrukture za brzi internet u gradu, a kada dovršimo nužnu poduzetničku infrastrukturu, očekujem veći interes investitora i dinamičnija ekonomska kretanja u gradu.

OSNOVANO ŽUPANIJSKO PARTNERSKO VIJEĆE Savjetovat će Županiju u osmišljavanju projekata

Nedavno je otvoren Peer centar. Koliko je on važan za lokalnu zajednicu?

PEER centar trenutačno je naš najvrjedniji pojedinačni projekt, gledano u financijskom smislu. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije, a ukupne je vrijednosti približno 32,5 milijuna kuna. Dio projekta koji se odnosi na vrtić sufinanciran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 1,8 milijuna kuna. Projekt se odnosi na rekonstrukciju bivše upravne zgrade i restorana „Belje“ koji će ubuduće imati potpuno drugu namjenu. Ideja projekta je revitalizacija i razvoj prigradskih naselja čime pokušavamo osigurati svim našim stanovnicima ujednačeni razvoj i dostupnost različitih usluga. Kako je riječ o velikom infrastrukturnom objektu, njegova buduća namjena odnosi se na različite ciljne skupine – djecu polaznike vrtića, poduzetnike, različite poduzetničke potporne institucije, mlade koja izlaze iz sustava udomiteljstva i slično. Naime, osim već spomenutog uređenja modernog prostora za dvije vrtićke skupine i jasličku skupinu Dječjeg vrtića “Cvrčak” Beli Manastir, koje su već započele s radom u stražnjem dijelu zgrade, središnji dio zgrade možemo nazvati “poduzetničkim”. Unutar zgrade nalazi se ukupno 9 inkubacijskih jedinica koje će uskoro biti raspoložive zainteresiranim startupima. Njima će na usluzi biti i poduzetničke potporne institucije – Baranjska razvoja agencija Grada Belog Manastira, Poduzetnički centar Beli Manastir i LAG Baranje.

Prednjim dijelom zgrade dominirat će hostel s ukupno 20 kreveta kojim će upravljati udruga PGDI – Projekt građanske demokratske inicijative, te će ovaj projekt biti temelj za pilot-projekt socijalnog poduzetništva, na što smo iznimno ponosni. Kao dio projekta socijalnog poduzetništva u podrumu zgrade uređen je i prostor za praonicu rublja, prvenstveno za potrebe hostela, te moderna dvorana za kuglanje.

SAVRŠENA RAZGLEDNICA IZ SLAVONIJE I BARANJE Osječki Pannonian Challenge dobiva i virtualnu dimenziju

Počinje i gradnja Kuće baranjskog kulena. O kakvom je projektu riječ?

Od 2015. baranjski kulen nosi plavu EU oznaku zaštićenog geografskog podrijetla, kojom je do sada označeno samo nekoliko hrvatskih autohtonih proizvoda. U vrijeme nastanka projekta u cijeloj Baranji djelovalo je samo 20-ak OPG-ova koji se bave proizvodnjom kvalitetnih autohtonih baranjskih mesnih prerađevina kao što su kulen, kobasica i slanina. Tada su samo dva-tri OPG-a bila certificirana, a više od 10 baranjskih OPG-ova izrazilo je potrebu za ovakvim pogonom jer nisu imali financijske moći sami krenuti u gradnju i kasnije certifikaciju kulena. Tako je nastala Kuća baranjskog kulena u Branjinu Vrhu, projekt vrijedan 12,5 milijuna kuna, kojim će se malim proizvođačima omogućiti bolji uvjeti za proizvodnju i plasman ovog autohtonog baranjskog proizvoda. Projekt uključuje građevinske radove i nabavu tehnološke opreme poput punilice kulena, pogona za sušenje i svu ostalu opremu, a sve u skladu s najvišim standardima. Budući “kulen-inkubator”‘ trebao bi omogućiti stasanje novih proizvođača koji će potom moći uložiti u vlastito proširenje kapaciteta i proizvodnju u certificiranim uvjetima.

U Belom Manastiru ponovno će se moći kupati na gradskim bazenima. U kojoj je fazi taj projekt?

Projekt Gradskih bazena u završnoj je fazi, tehnički pregled najavljen je za 3. kolovoza i nakon toga očekujem otvaranje. Želja nam je ove godine otvoriti bazene barem na nekoliko tjedana, da građani vide što je napravljeno, no od iduće godine cijeli pogon bit će u funkciji kroz cijelu sezonu kupanja. I ovim projektom doprinijeli smo ne samo zabavi i opuštanju naših građana, nego i mogućnosti razvoja plivačkog sporta, ali i otvaranju novih radnih mjesta te mogućnosti ostvarivanja održive zarade.