Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Grad Đakovo izrađuje dvije strategije iznimno važne za razvoj grada

Đakovo se profilira kao zeleno, ali i digitalno srce Slavonije

Foto: Grad Đakovo
U provedbi je veliki projekt zamjene konvencionalne javne rasvjete štedljivom LED rasvjetom, čijim će se intenzitetom upravljati na daljinu

Svojom tradicijom i kulturnim blagom, kao poznato srce Slavonije, Đakovo je dokaz kako i manji gradovi prate suvremene globalne promjene te se njima prilagođavaju i koristeći svoje potencijale nastoje se pripremiti za budućnost, na zadovoljstvo svojih građana. Grad je krenuo velikim koracima naprijed i odlučio se na izradu važnih dokumenata za iduće financijsko razdoblje EU. Velika omotnica za Hrvatsku dogovorena nedavno na razini Europske komisije, ističu, daje garanciju i poticaj za kvalitetnu pripremu i kasnije apliciranje na različite fondove u svrhu razvoja Grada i zadovoljstva njegovih građana.

OSNOVANO ŽUPANIJSKO PARTNERSKO VIJEĆE Savjetovat će Županiju u osmišljavanju projekata

Studija zelene infrastrukture

Na tom tragu, Grad Đakovo odlučio je pristupiti izradi dviju iznimno važnih studija i strategija: Studija i strategija zelene infrastrukture Grada Đakova i Strategija razvoja pametnog Grada Đakova.

– Zelena infrastruktura obuhvaća planski osmišljene zelene i vodne površine te druga prostorna rješenja temeljena na prirodi koja se primjenjuju unutar gradova i općina, a kojima se pridonosi očuvanju, poboljšanju i obnavljanju prirode, prirodnih funkcija i procesa radi postizanja ekoloških, gospodarskih i društvenih koristi održivoga razvoja. Koliko se navedena područja, prioriteti i strategije isprepleću, lako je vidljivo na primjerima u Gradu Đakovu koji predstavljaju nekoliko koraka unaprijed što se tiče implementacije zaključaka navedenih dokumenata. Projekti koji su već u funkciji i nedavno realizirani pokazuju koliko nam je potrebna transformacija društva i infrastrukture. Podsjetimo, Grad Đakovo je lani prijavio projekt za sufinanciranje gradnje punionica vozila na električnu energiju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Izgradili smo tako prvu brzu punionicu u gradu, dostupnu 0-24 sata, a usluga je potpuno besplatna za sve korisnike električnih automobila – ističu u Gradu Đakovu.

SAVRŠENA RAZGLEDNICA IZ SLAVONIJE I BARANJE Osječki Pannonian Challenge dobiva i virtualnu dimenziju

Europska komisija u sklopu programa WiFi4EU, vrijednom 42 milijuna eura, promiče uvođenje besplatnog interneta u javnim prostorima diljem Europe. Grad Đakovo uspješno se prijavio i realizirao s osiguranih 15.000 eura projekt brzog bežičnog interneta za svoje građane.

Ukupno je u Đakovu postavljeno 11 pristupnih točaka na lokacijama koje zajedno čine užu gradsku jezgru i predstavljaju najfrekventniji javni prostor.

Gradu Đakovu je, nadalje, odobren projekt "Strategija razvoja pametnog grada – Smart city Đakovo" i u tijeku je izrada strategije razvoja pametnog grada u koju su uključeni svi građani, gospodarstvenici, institucije i udruge. Cilj je strategije povećanje kvalitete i standarda života građana te razvoj digitalne uprave i poboljšanje usluga građanima. Njome se dobivaju smjernice za naprednu i učinkovitu komunalnu infrastrukturu, energetsku učinkovitost, inovativno gospodarstvo te aktivne i digitalno obrazovane građane.

Projekt Dostupnije primarne zdravstvene zaštite vrijedan gotovo 27 milijuna kuna Edukacija liječnika iz domova zdravlja za rad na novoj dijagnostičkoj opremi

Koncept pametnog grada

– Potreba za promjenama u Gradu Đakovu uočena je već prije tri godine te se odmah krenulo u intenzivno bavljenje s problemima modernog društva i njihovim rješavanjem. To dokazuju i brojni projekti u realizaciji, koji već sada predstavljaju zeleni i pametni Grad Đakovo. Tako je u provedbi veliki projekt zamjene konvencionalne javne rasvjete štedljivom led rasvjetom, čijim će se intenzitetom upravljati na daljinu. Đakovački vodovod pristupio je projektu digitalne kontrole smanjenja gubitaka vode i mjerenja tlaka u sustavu vodoopskrbe u stvarnom vremenu, a Univerzal intenzivno ulaže u projekte na području odgovornog zbrinjavanja otpada. Otvoreno je nedavno prvo reciklažno dvorište. Uvedeno je sustavno razvrstavanje otpada, a projekti za koje je već spremna dokumentacija su kompostana, sortirnica i još jedno reciklažno dvorište. Radi transparentnosti i racionalizacije, Grad Đakovo od 2021. uvodi sustav rizničnog poslovanja na razini svog proračuna i svojih proračunskih korisnika – navode u Gradu.

Đakovo je dokaz, zaključuju, da tradicionalno i moderno, zeleno i digitalno, srčano i pametno zajednički vode do lijepog i dobrog života Đakovčanki i Đakovčana.