Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Nemetinu donijet će niz prednosti

U modernim komorama skladištit će se i do 3239 tona voća

Foto: Osječko-baranjska županija
Zbog unaprijed osiguranih dostatnih skladišnih kapaciteta, proizvođači će moći planirati kako proizvodnj, tako i tajming prodaje. Postići će, u konačnici, i više cijene na tržištu

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Eko industrijskoj zoni Nemetin bit će centar organizacije proizvodnje voća i povrća prvenstveno malih proizvođača. Naime, omogućit će korisnicima niz prednosti, od koncentracije proizvoda i organiziranog plasmana na tržište, uštede pri skladištenju i pripremi proizvoda za tržište, sortiranje, kalibriranje i pakiranje proizvoda prema sve složenijim zahtjevima kupaca i maloprodajnih lanaca, jednostavniju i bržu organizaciju distribucije proizvoda, planiranje proizvodnje i opskrbe tržišta, zadržavanje jednake kakvoće voća i povrća tijekom cijelog razdoblja skladištenja, postizanje veće cijene proizvoda, te ostalih aktivnosti koje će omogućiti da proizvođači postanu konkurentniji na domaćem tržištu. Stvorit će uvjete za izvoz prema tržištima EU i drugim.

Tomislav Rob Tomislav Rob rezimira tri godine svog mandata na čelu Belog Manastira Gradit će se “kulen-inkubator”, a za ublažavanje koronakrize 920.000 kn

Prikuplja se dokumentacija

Osječko-baranjska županija ishodila je građevinsku dozvolu za izgradnju RDC-a, a u tijeku je izrada izvedbenog projekta, kao i troškovnika i opisa radova prema izvedbenom projektu za provođenje postupka javne nabave. Provest će se potom postupak javne nabave i nakon odabira izvršitelja započeti s gradnjom.

Da bi se povećala vrijednost visokokvalitetnih jabuka 1. klase, potrebno je kontinuirano poboljšavati skladištenje, sortiranje, pakiranje i konfekcioniranje proizvoda. Prema analizi Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu po županijama, projekcija proizvodnje jabuke za Osječko-baranjsku županiju iznosi 18.000 tona, a trenutno raspoloživi skladišni kapaciteti kreću se na razini od 8980 tona, a utvrđeno je da nedostaje još cca 9000 tona skladišnog kapaciteta.

Grad Đakovo izrađuje dvije strategije iznimno važne za razvoj grada Đakovo se profilira kao zeleno, ali i digitalno srce Slavonije

Ukupni kapacitet RDC-a je 3239 tona, od toga 2910 tona je za smještaj voća u 23 komore s kontroliranom atmosferom, a 330 tona u komore s normalnom atmosferom. Komore s kontroliranom atmosferom projektirane su u dvije veličine, 150 i 60 tona.

Prepoznajući potrebe ekoloških proizvođača voća za smještaj i čuvanje njihovih proizvoda, kao i pripremu za tržište, u prostoru RDC osiguran je poseban dio za njihove proizvode sa 7 komora s ULO hlađenjem ukupnog kapaciteta 690 tona, uz mogućnost korištenja manipulativnog hodnika za privremeno skladištenje, te linijom za sortiranje i pakiranje.

OSNOVANO ŽUPANIJSKO PARTNERSKO VIJEĆE Savjetovat će Županiju u osmišljavanju projekata

Najmodernija oprema

Za potrebe konvencionalne proizvodnje osiguran je skladišni prostor od 2220 tona, odnosno 16 komora. Od ukupno 16 komora za konvencionalne proizvođače 10 je U.L.O. komora, a 6 komora s dinamičkom atmosferom. Regionalni distribucijski centar prvenstveno je namijenjen za skladištenje jabuka, kao i drugih podobnih voćnih vrsta, a s obzirom na vrste proizvodnje na području Županije. U vrijeme kada su komore prazne, moguće je skladištenje i priprema za tržište sezonskog voća.

Najmodernija tehnološka oprema RDC-a omogućit će sortiranje, kalibriranje i pakiranje jabuka u skladu s najvišim standardima. Zbog osiguranih dostatnih skladišnih kapaciteta, proizvođači će moći planirati kako proizvodnju tako i tajming prodaje. Vrhunska tehnologija, nadalje, omogućava zadržavanje svih organoleptičkih svojstava kvalitetnih proizvoda u duljem periodu, što omogućuje plasman na tržište u najpovoljnijem trenutku, kad nema jabuka iz konkurentskih zemalja. I na koncu, sve će to rezultirati postizanjem većih prosječnih cijena na tržištu...