Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
ENERGETSKI POTENCIJAL

Brač je prvi otok koji ima akcijski plan energetski održivog razvoja

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Splitsko-dalmatinska županija održala je radionice za načelnike i gradonačelnicu

Radionice za predstavnike jedinica lokalne uprave i samouprave s područja Brača, ali i druge zainteresirane javnosti, održane su u Supetru, u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije u sklopu realizacije prekograničnog projekta Joint strategies for climate change adaption in costal areas – Joint_SECAP.

PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE Svim učenicima, njih 994, osiguran školski obrok

Analiza do 2050.

Tom je prigodom predstavnicima jedinica lokalne uprave i samouprave s područja otoka Brača (Supetar, Bol, Milna, Sutivan, Postira, Selca, Pučišća i Nerežišća) uručen zajednički akcijski plan energetski održivog razvoja i klimatskih promjena za otok Brač koji je kao strateški razvojni dokument prošao postupak javnog savjetovanja.

Također, sudionici skupa upoznati su s klimatskom analizom za Splitsko-dalmatinsku županiju i posebno za otok Brač s projekcijom do 2050. godine koju je izradio Državni hidrometeorološki zavod. Svi tvi dokumenti izrađeni su s ciljem postizanja što skorije i što veće energetske neovisnosti otoka Brača i cijele SDŽ te su temeljni dokumenti na osnovi kojih će jedinice lokalne uprave i samouprave moći konkurirati za novac iz fondova EU.

– Ovakvi i slični projekti sutra će značiti podizanje životnog standarda i otvaranje novih radnih mjesta na našim otocima, u priobalju i posebno dalmatinskom zaleđu u koje bi se trebale početi vraćati obitelji i obnavljati demografska slika – istaknuo je Stipe Čogelja, novoizabrani zamjenik župana, koji je dosad obnašao dužnost pročelnika UO za turizam i pomorstvo. Splitsko-dalmatinska županija uložila je dosad više od 12 milijuna kuna u energetsku obnovu, odnosno fotonaponske mreže obiteljskih kuća za 500 građana.

– Pozivamo sve građane da se informiraju, da načelnici općina otoka Brača komuniciraju s građanima i iskažu im sve prednosti koje im može ponuditi ovakav oblik funkcioniranja njihovih kućanstava. To je budućnost naše županije i mislim da će od toga imati neposrednu korist oni i mi kao društvo – poručio je Čogelja.

Voditelj projekta Martin Bućan rekao je kako je Brač prvi otok koji ima energetski akcijski plan i plan prilagodbe klimatskim

Predstavljen projekt FIRESPILL Gradit će se Centar za obuku operativnih snaga civilne zaštite promjenama.

Sufinanciranje županije

– Ovdje se radi o edukaciji i jačanju kapaciteta jedinica lokalne uprave i samouprave te o nadopćinskom pristupu međusobne suradnje jednoga grada i sedam općina otoka Brača – istaknuo je Bućan i dodao kako su predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave posebno zainteresirani za prilagodbu klimatskim promjenama u sektoru poljoprivrede, zdravstva, vatrogastva, zaštite obalnog pojasa, energetske obnove javnih objekata i zgrada, modernizacije javne rasvjete, ali i osvještavanja građana kako održivo gospodariti energijom i svim ostalim resursima otoka Brača.

Pročelnik Upravnog odjela SDŽ-a za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić ocijenio je kako je za izradu zajedničkog akcijskog plana energetski održivog razvoja i klimatskih promjena za otok Brač ključna bila analiza postojećih stanja koja se događaju zbog klimatskih promjena.

– Iz te analize smo mi kao stručne službe dobili podatak da je ovo područje najbolje za proizvodnju električne energije od sunca putem fotonaponskih energana. Primjenom tih analiza, ove smo godine objavili javni natječaj iz programa sustavnog gospodarenja energijom na području SDŽ za instaliranje fotonaponskih energana na području naše županije. Prijavilo se 47 takvih projekata i mi ćemo ih sufinancirati do razine 50%, odnosno do 20.000 kuna do 5,5 kilovata i 30.000 kuna do 10 kilovata. Smisao je da time sufinanciramo ljude koji instaliraju te fotonaponske energane jer idemo prema energetskoj učinkovitosti, ali i povećanju radnih mjesta što se tiče uslužnih djelatnosti – pojasnio je Katavić.

Posebno je istaknuo da je zajednički akcijski plan energetski održivog razvoja i klimatskih promjena za otok Brač primjenjiv i za sve druge hrvatske otoke jer je na svima njima slična klimatska situacija.