Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Izložba u Državnom arhivu

Brođani su bicikle vozili već krajem 19. stoljeća

Prvi biciklistički sportski klub u Slavonskom Brodu osnovan je 1925. godine
1/9
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Iako ne postoje pisani tragovi o prvom biciklu u Slavonskom Brodu, umjetničke slike i razglednice svjedoče o tome da su ih Brođani vozili već krajem 19. i početkom 20. stoljeća

U brodskom Državnom arhivu u povodu Međunarodnog dana arhiva i 200. obljetnice patentiranja bicikla otvorena je izložba pod nazivom "Od kotura do bicikla u Slavonskom Brodu".

Želeći promovirati bicikl kao ekološko prijevozno sredstvo, korisno za okoliš i zdravlje ljudi, autori izložbe arhivisti Katarina Aladrović-Mehandžija i Joakim Čičić prikazali su najstarije arhivske zapise o biciklizmu u Slavonskom Brodu, stare propise o biciklizmu, bicikl u svakodnevnom životu kroz pregled starog tiska i zbirku fotografija te istaknute pojedince zaslužne za razvoj slavonskobrodskog sportskog biciklizma.

Iako ne postoje pisani tragovi o prvom biciklu u Slavonskom Brodu, umjetničke slike i razglednice svjedoče o tome da su ih Brođani vozili već krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a 1925. osnovan je i prvi biciklistički sportski klub.

Hrvatska i srbija u projektu rosis 4h Brodskoj školi vrijedna oprema