Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Znatne uštede, bolji uvjeti za korisnike i gospodarski zamah

Brodsko-posavska županija provela 182 milijuna kn vrijednu obnovu javnih zgrada

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Uštede su od 50 do 70 i više posto, što su znatni iznosi koje je moguće prenamijeniti u druge svrhe

Brodsko-posavska županija veliku pozornost posvećuje projektima energetske obnove radi ušteda toplinske energije u javnim objektima, ali i radi smanjenja emisije štetnih plinova, posebice CO2 u atmosferu.

Koristeći europske izvore financiranja, Brodsko-posavska županija završila je energetsku obnovu na 23 osnovne i srednje škole kojima je osnivač kao i na zgradama slavonskobrodske i novogradiške bolnice te Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu. U sve spomenute projekte utrošena su ukupno 182,3 milijuna kuna.

Projekt financiran novcem EU U centrima izvrsnosti počele aktivnosti za 54 nadarena učenika

Više doprinosa

Što se tiče školskih zgrada, među financijski najvrednijim projektima valja izdvojiti energetske obnove Tehničke škole u Slavonskom Brodu (11,2 milijuna kuna), OŠ Ljudevita Gaja u Novoj Gradiški (7,8 mil. kuna), Obrtničke škole u Slavonskom Brodu (5,4 mil. kuna) te Srednje škole M. A. Reljkovića (5,2 milijuna kuna). Ukupno su u energetsku obnovu svih škola u županiji utrošeno 84,4 milijuna kuna..

– Energetska obnova javnih zdravstvenih, odgojno-obrazovnih i drugih ustanova i zgrada vrlo je važna jer se njome poboljšavaju uvjeti za korisnike – zimi je toplije, a ljeti ugodnije i hladnije. S druge strane, znatno se smanjuju troškovi energenata, kako u zimskom tako i u ljetnom razdoblju. To su važne stavke u proračunima Županije i tih ustanova. Uštede koje se postižu su od 50 do 70 i više posto, što su kumulativno na toliko velikom broju objekata znatni iznosi koji se onda mogu prenamijeniti u druge svrhe – kaže zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

Jedinice lokalne i regionalne samouprave ujedinile se u inicijativi za radove na bolnici u Novoj Gradiški Potpisani ugovori o sufinanciranju obnove dijela bolnice i prenamjene u COVID odjel

Građevinska operativa

Vrijednost radova na energetskoj obnovi bolnice u Novoj Gradiški je 42,7 milijuna kuna, a na energetskoj obnovi Opće bolnice dr. Josipa Benčevića u Slavonskom Brodu 41,2 milijuna kuna.

Jedna od energetski obnovljenih zgrada je i ona Doma za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod. Vrijednost ulaganja je 14,2 milijuna kuna, od čega su 8,5 milijuna kuna bespovratna sredstva Europske unije, a objekt će iz energetskog razreda D prijeći u razred C.

– Uz znatne uštede i puno povoljnije uvjete za korisnike i zaposlenike, treća korist od projekata energetske obnove jest to što oni daju zamah građevinskoj operativi koja radi na tim objektima. Budući da se radi o realnom sektoru, taj je segment također vrlo važan – ističe Bošnjaković.