Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Jedinice lokalne i regionalne samouprave ujedinile se u inicijativi za radove na bolnici u Novoj Gradiški

Potpisani ugovori o sufinanciranju obnove dijela bolnice i prenamjene u COVID odjel

1/2
Foto: Brodsko-posavska županija
Za radove je donirano 600.000 kuna, Grad je dao 100 tisuća, a općine po 50 tisuća kuna

Grad Nova Gradiška i općine zapadnog dijela Brodsko-posavske županije okupili su se u hvalevrijednoj inicijativi, odnosno, u namjeri zajedničkog sufinanciranja obnove jednog dijela novogradiške bolnice koji će biti prenamijenjen u COVID odjel. Ugovore o donaciji s ravnateljem bolnice dr. Josipom Kolodziejem potpisali su zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške Borislav Vidošić te načelnici općina Rešetari, Staro Petrovo Selo, Nova Kapela, Vrbje, Cernik, Dragalić, Okučani i Stara Gradiška – Zlatko Aga, Nikola Denis, Ivan Šmit, Igor Jurišić, Vitomir Žakić, Zvonimir Karlik, Aca Vidaković i Velimir Paušić. 

Potpisan ugovor s tri poslovne banke za kredit kojim se zatvara financijska konstrukcija projekta Riješeno financiranje gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar

Ravnatelj Kolodziej kazao je kako se radi o iznosu od 600 tisuća kuna doniranih sredstava, pri čemu su općine dale po 50 tisuća, a Grad Nova Gradiška 100 tisuća kuna. Zahvalio je svim jedinicama lokalne uprave na iskazanoj solidarnosti i potpori kao i osnivaču Brodsko-posavskoj županiji i županu Danijelu Marušiću na svemu uloženom u novogradišku bolnicu.

Primjer suradnje

U ime osnivača, Brodsko-posavske županije, predstavnicima medija obratio se i župan Marušić koji je iskoristio priliku da zahvali načelnicima općina i zamjeniku gradonačelnika na donaciji.

– Ovakva ulaganja su itekako bitna. Ovo je prikaz kako treba surađivati bez obzira na to tko je osnivač i tko vodi bolnicu. Zahvaljujem svim ovim ljudima jer siguran sam da su na taj način spasili mnoge živote. Želim zahvaliti i ravnatelju novogradiške bolnice dr. Josipu Kolodzieju i njegovim suradnicima, jer je naša bolnica jedno veliko gradilište. Preko 80 milijuna kuna je uloženo u novogradišku bolnicu, a to ne bi bilo moguće da nemamo ljude koji na ovakav dobar način vode bolnicu – kazao je župan Marušić.

poljoprivreda POTPORE Za ulaganja u poljoprivredu 1,350.000 kuna

Energetska obnova

Na konferenciji za novinare predstavljeno je još jedno iznimno vrijedno ulaganje u novogradišku Opću bolnicu. Riječ je o projektu energetske obnove zgrade Stare bolnice Nova Gradiška, za koji su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Brodsko-posavska županija potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u financijskom razdoblju 2014.– 2020.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 8,256.821,69 kuna, dok je iznos bespovratnih sredstava 5,017.460,62 kuna. Brodsko-posavska županija provela je postupke javne nabave za izradu projekta, poslove energetske obnove te stručni nadzor pri izvođenju radova. Cilj projekta je promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora. Obnovom energetske cjeline Stare bolnice projektirana ušteda toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta je 51,79 posto.