Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Ministri Fuchs i Marić na radnom sastanku u Brodsko-posavskoj županiji

Brodsko Sveučilište treba biti originalno kako bi privuklo studente iz cijele Hrvatske

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Usko će se graditi i nova zgrada OŠ Milana Amruša, projekt je vrijedan 37 mil. kuna

Župan Danijel Marušić i saborski zastupnik Pero Ćosić održali su s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, potpredsjednikom Vlade RH i ministrom financija Zdravkom Marićem te državnim tajnikom Stipom Mamićem radni sastanak na temu unapređenja školstva i obrazovanja na području Brodsko-posavske županije, s posebnim fokusom na daljnji razvoj brodskog Sveučilišta i realizaciju projekta gradnje nove zgrade Osnovne škole “Milan Amruš” u Slavonskom Brodu.

VELIKE ŠTETE NA NASADIMA Prirodna nepogoda zbog mraza u dvije općine

Prilika za posao i ostanak

S rektorom najmlađeg hrvatskog sveučilišta dr.sc. Ivanom Samardžićem razgovarali su o osnaživanju studijskih programa te o novim potrebama i strategiji razvoja u narednih sedam godina.

– Bilo je poteškoća, ali projekt Sveučilišta na kraju je ipak zaživio punim plućima. Cilj je da se mladim ljudima pruži prilika za obrazovanje u našem gradu i županiji, da osnuju obitelj i pronađu posao i da se demografski revitalizira Hrvatska – poručio je Samardžić.

Ministar Fuchs kazao je da će Vlada RH i dalje biti uz Sveučilište i poticati ga da bude originalno kako bi privuklo studente iz svih dijelova Hrvatske, ali i izvan njezinih granica.

LOKALNI IZBORI Župan Marušić već u prvom krugu izborio novi mandat

– Otvaraju se razne mogućnosti financiranja kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Osigurana su vrlo velika sredstva, čak 15 posto ukupnih sredstava ide na reformske procese u obrazovanju i znanosti – rekao je Fuchs. Ministar Marić osvrnuo se na financijsku komponentu te naglasio da je Vlada od početka mandata stalno povećavala sredstva usmjerena ka obrazovanju.

– Potreban nam je kvalitetan sustav obrazovanja koji će u potpunosti biti povezan i usklađen s potrebama tržišta rada - kako sadašnjeg tako i budućeg – rekao je Marić.

Nova zgrada škole

Na radnom sastanku razgovaralo se i o početku gradnje nove zgrade OŠ Milana Amruša koja će krenuti nakon što se uskoro raspiše i provede Javni natječaj. Riječ je o projektu vrijednom 37 milijuna kuna u kojem će, u manjem iznosu, sudjelovati i Brodsko-posavska županija. Sve pretpostavke, uključujući i one formalne poput dokumentacije i dozvola, ostvarene su te će učenici ove škole uskoro dobiti adekvatan prostor za obrazovanje.