Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 241 pregleda
Pčelarski dani

Broj pčelara povećao se tri puta u zadnjih nekoliko godina

Pčelarski dani
Foto: Branimir Bradarić
na 14. Pčelarskim danima očekuje se 50-ak izlagača i predavača iz BiH, Mađarska, Srbije i Hrvatske

U organizaciji Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije sljedećeg vikenda održavaju se 14. Pčelarski dani u okviru kojih će biti održan i Međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda kao i stručno edukativni skup uz sudjelovanje 50-ak izlagača i predavača iz BiH, Mađarska, Srbije i Hrvatske.

Tim povodom danas je u Vinkovcima održana konferencija za novinare na kojoj je rečeno kako će ove godine na sajmu sudjelovati nešto manje izlagača nego prethodnih godina, ali da će posjetitelji ipak imati priliku vidjeti sve bitno što se tiče proizvodnje meda i proizvoda od meda, opreme za pčelinjake... Istaknuto je još jednom kako je kakvoća hrvatskog meda neupitna te da je med jedan od rijetkih domaćih poljoprivrednih proizvoda kojega imamo i previše za domaću proizvodnju.

- Unazad nekoliko godina u Hrvatskoj se za tri puta uvećao broj pčelara. Jedan od razloga tom je svakako i činjenica da su ljudi shvatili da im pčelarstvo može ponuditi dosta toga. Ako građani žele jesti kvalitetni domaći med, neka ga kupuju kod svog lokalnog pčelara jer će tako biti sigurni da jedu kvalitetan i domaći proizvod - rekao je predsjednik vinkovačke Pčelarske udruge Nektar Stanko Čuljak.

Napomenuo je i da je prošli tjedan izašao Pravilnik o provođenju mjera nacionalnog pčelarskog programa tako da će pčelari već na 14. Pčelarskim danima moći nabaviti opremu koja im nedostaje, ali i isto tako upoznati se sa svim novitetima iz ove oblasti.