Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
stavka za financiranje

Brza cesta do Zagreba gotova kroz tri godine

Gradonačelnik Dario Hrebak potez smanjenja prireza smatra odvažnim
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Očekuje se i gradnja nove industrijske zone u Velikom Korenovu, gdje će država Gradu darovati zemljište.

Ovih je dana izglasan državni proračun za 2021. godinu i u njemu se nalazi stavka o financiranju brze ceste do Bjelovara. Naime, nakon gotovo dvije godine od otvaranja dijela brze ceste od Vrbovca do Farkaševca, što je Bjelovarčanima skratilo putovanje do Zagreba, Grad Bjelovar najavljuje dovršetak dionice do Bjelovara.

Glasanje traje do 6. prosinca u ponoć Građani sami biraju izgled pročelja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar koja će promijeniti vizuru grada

Strateški razvoj

Bio je to jedan od uvjeta koje je postavio gradonačelnik Dario Hrebak kad se sklapala koalicija s HDZ-om na posljednjim parlamentarnim izborima.

– Kada sam se kandidirao za mjesto u Hrvatskom saboru, rekao sam da će jedna od glavnih tema kojom ću se baviti biti završetak izgradnje završnih 12 kilometara brze ceste prema Bjelovaru u vrijednosti oko 300 milijuna kuna. Sada je u državnom proračunu osiguran taj iznos tijekom iduće tri godine. Podizanjem 76 ruku za državni proračun, podržan je i dovršetak izgradnje brze ceste. Imam informacije da će sljedeći mjesec Hrvatske ceste raspisati natječaj za izvođača radova i pretpostavljamo da će javna nabava trajati pet-šest mjeseci. Plan je da se tijekom ljeta sljedeće godine krene s radovima, ako ne bude žalbenih postupaka. Neki će možda reći da smo se prodali, ali to nije prodaja, već zastupanje bjelovarskih interesa jer tu brzu cestu čekamo posljednjih 20 godina – kazao je Hrebak.

Sve je to, tvrdi Hrebak, bitno za strateški razvoj toga kraja. Ne ulazeći u detalje, spomenuo je interes velike slovenske tvrtke za otvaranje podružnice u Bjelovaru, uz uvjet da se sagradi brza cesta, a izgledno je da će baš ovih dana i država darovati Gradu Bjelovaru zemljište u Velikom Korenovu s kojim gradonačelnik ima velike planove.

Nastavlja se suradnja pripadnika postrojbi iz vojarne “Bilogora” i lokalne zajednice U misijama promoviraju Bjelovar

Novi investitori

– Mogu vam reći i da je jedna velika hrvatska kompanija izrazila interes za ulaganje u Bjelovar, no za to je preduvjet dovršetak brze ceste koja neće samo skratiti putovanje do Zagreba već i otvoriti nova radna mjesta. Upravo jučer je pročelnica Sonja Novak kontaktirala s nadležnim ministarstvom i sve je spremno da se Gradu Bjelovaru dodijeli zemljište za industrijsku zonu u Velikom Korenovu, veličine 83 hektara. Vjerujemo da ćemo nakon završetka brze ceste, odnosno za dvije i pol do tri godine biti spremni primati nove investitore u toj zoni – zaključio je Hrebak.