Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
IDE U IZGRADNJU

Brzu cestu Bjelovarčani čekaju 20 godina

Gradonačelnik Dario Hrebak potez smanjenja prireza smatra odvažnim
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Nada se da će već u proljeće imati izvođača radova, a iznimno zadovoljan bio bi da do ljeta počnu radovi. Također, najavljuje skorašnje dogovaranje detalja o zemlji koja je poklonjena Gradu Bjelovaru za najveću gospodarsku zonu u Bjelovaru, onu u Korenovu.

Počeo je proces javne nabave za izvođača radova za posljednjih 12 kilometara brze ceste do Bjelovara, jedne od stavki za koju se gradonačelnik Hrebak zalagao još u predizbornoj kampanji, i to baš u vrijeme kada su mnogi počeli sumnjati u izvedivost ovog projekta. Od ceste kojoj je u jednom trenutku prijetio sindrom izgrađene pa zaboravljene dionice do Farkaševca, nastavak do Bjelovara postao je sigurna stvar.

Virovitica Virovitičko-podravska županija korak bliže bržem povezivanju sa Zagrebom "Brza cesta do Zagreba ključ je gospodarskog razvoja županije"

Činjenica je da se javne nabave ne raspisuju ako nije osiguran cijeli iznos, u ovom slučaju 300 milijuna kuna, a za Hrebaka je to velik uspjeh i potvrda opravdanosti ulaska u koaliciju s HDZ-om, gdje je uz uvođenje transparentnosti u sve razine uprave, što je u saborskoj proceduri, drugi glavni uvjet bio dovršenje brze ceste.

Počela javna nabava

– U elektroničkom oglasniku Javne nabave započeo je postupak natječajne procedure za odabir izvođača radova za završnih 12 kilometara brze ceste prema Bjelovaru. Nedavno smo razgovarali da će nakon izglasavanja proračuna za 2021. godinu vrlo brzo uslijediti i natječaj za izvođača radova. Poznato je da sam koalicijskim dogovorom između HDZ-a i HSLS-a na nacionalnoj razini potvrdio da ću se ponajprije izboriti za dvije stvari, završetak brze ceste i nacionalnu transparentnost. Mnogi su na brzu cestu mahali rukom i govorili da od toga neće biti ništa. Bjelovarčani tu cestu čekaju zadnjih 20 godina i mislim da je vrijeme da se cijela ta priča napokon završi. Bjelovarčani su svih tih godina u državni proračun uplatili golem novac, a za njega nisu dobili pretjerano puno. Bjelovar više nije nebitan na političkoj karti Hrvatske. Ovaj kraj ne smije biti zaboravljen, nego treba ići u smjeru rasta i razvoja – kazao je Hrebak.

Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada PODUZETNIČKA ZONA IVANIĆ-GRAD JUG – ZONA 3 Nova poduzetnička cesta za buduće investicije

Izvođač u proljeće

Nada se da će već u proljeće imati izvođača radova, a iznimno zadovoljan bio bi da do ljeta počnu radovi. Također, najavljuje skorašnje dogovaranje detalja o zemlji koja je poklonjena Gradu Bjelovaru za najveću gospodarsku zonu u Bjelovaru, onu u Korenovu.

– Tako da ćemo uz završetak ceste imati mogućnost daljnjeg planiranja zone koja će zapošljavati nekoliko tisuća ljudi. Siguran sam da će mnogi poduzetnici doći u naš kraj onda kada uz zonu budemo imali i brzu cestu. Time će se Bjelovar i te kako gospodarski početi razvijati – rekao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.