Izbornik
Naslovnica Županije
Budućnost i opstanak

'Budi tu', projekt pomoći obiteljima s troje ili više djece

PREDSTAVLJAJUĆI projekt, župan Boban naglasio je da prijava na ovaj projekt ne isključuje prijave ni dobitnike na bilo koji drugi javni poziv u sklopu Splitsko-dalmatinske županije
1/3
Foto: SDŽ
Riječ je o jedinstvenom projektu u RH koji provodi Splitsko-dalmatinska županija, a namijenjen je mnogočlanim obiteljima iz rubnih dijelova županije, odnosno Zagore i otoka s ciljem demografske revitalizacije

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban predstavio je demografski program "Budi tu", kojim Županija pomaže obitelji s troje, četvero i više djece u osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju u slabije naseljenim krajevima Županije. Javni poziv je objavljen 3. studenog i još je uvijek otvoren.

Planirano 650.000 €
– Projekt "Budi tu" oslanja se na projekt "To je tvoj dom", a naglašavam zbog prijavitelja – prijava na projekt "Budi tu" ne isključuje prijave ni dobitnike na bilo koji drugi javni poziv u sklopu Splitsko-dalmatinske županije. Dakle, mogu se svi javiti – rekao je župan Blaženko Boban i naveo kako su očekivanja da će biti oko 1000 do 1500 prijava.

– Prijaviti se mogu sve obitelji iz prve, druge i treće grupe indeksa razvijenosti. Te obitelji s troje djece koji pohađaju osnovnu, srednju školu ili pak fakultet, će svaki mjesec za vrijeme trajanja školske godine primati 66,96, 79,63 ili 92,91 eura, odnosno 500, 600 ili 700 kuna. Obitelji s četvero i više djece na koncu godine će uz mjesečna dobivanja jednokratno dobiti još 995,42, 865,70 ili 663,61 eura – izjavio je župan Blaženko Boban.

Dodao je kako se mogu javljati i obitelji studenata koji studiraju i izvan Splitsko-dalmatinske županije, uz uvjet da se radi o redovnim studentima, a u ovom programu mogu sudjelovati i oni koji su se prijavili i na druge županijske ili državne projekte i programe.

Župan Boban naglasio je potrebu za uravnoteženim razvojem pojedinih lokalnih zajednica u Splitsko-dalmatinskoj županiji te istaknuo važnost poticanja ostanka obitelji koje žive u kontinentalnom ili otočnom području u svom zavičaju.

– Ove godine planirano je 650.000 eura za realizaciju projekta "Budi tu". Nema limita ni granice, svi oni koji su ispunili uvjete imat će pravo na realizaciju i financijsku potporu iz tog programa "Budi tu" – rekao je župan Boban.

Naveo je i mjere kojima se olakšava studiranje studentima koji su upisali studij na Sveučilištu u Splitu, a nisu dobili smještaj u studentskom domu. Njima, primjerice, Republika Hrvatska i Splitsko-dalmatinska županija zajedno subvencioniraju stanovanje sa 100 eura mjesečno s ciljem demografske revitalizacije cijele države.

– Nadamo se da će cijeli taj koloplet mjera, kroz gospodarstvo, poticaje i obrazovne mjere, učiniti demografsku sliku Hrvatske uistinu sjajnom. Pozivam sve lokalne zajednice, sve gradove, sve općine da se uključe u projekt demografske revitalizacije cijele Hrvatske. Da smo na pravom putu, pokazuju nam brojke, jedina smo županija koja u 2022. godini ima veći broj stanovnika nego smo imali u 2021. i prethodnih godina. To nam daje za pravo pozvati sve relevantne čimbenike, javne ustanove, institucije, lokalne zajednice, medije i sve da se uključimo u to jer je to iznimno važan projekt za budućnost i opstanak hrvatskog čovjeka na hrvatskom tlu – poručio je Boban.

Zamjenik župana Ante Šošić naglasio je kako je ovaj projekt dio integralnog paketa demografskih mjera Splitsko-dalmatinske županije.

– Ovaj projekt je jedinstven u Republici Hrvatskoj i on je jedan od elemenata zadržavanja ljudi u depriviranijim područjima naše županije. Glavni izazov ovoga desetljeća je snažna demografska revitalizacija naše županije, ali i cijele Republike Hrvatske – izjavio je Šošić. Naveo je i mjere, kao što su stambeni poticaji i dječji doplatak, kao elemente lepeze mjera kojima je cilj poboljšanje demografske slike Splitsko-dalmatinske županije i Republike Hrvatske.

Popis gradova i općina
Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić pozvao je sve obitelji koje udovoljavaju uvjetima da se prijave na javni poziv.

– Sve informacije vezane uz ovaj poziv mogu se pronaći na službenim stranicama www.dalmacija.hr. Tu su svi obrasci i popis potrebne dokumentacije, a rok za dostavu prijava je 24. studenoga – naveo je Đonlić.

U objavljenom javnom pozivu je i i popis svih općina, gradova, odnosno svih naselja, zaobalnog, kontinentalnog i otočnog dijela Splitsko-dalmatinske županije, odakle su prihvatljivi budući prijavitelji.

UZBUDLJIV VIKEND Organizatori predviđaju da će 13. izdanje manifestacije privući najmanje 10.000 gledatelja i oko 100 natjecatelja Od 24. do 26. studenog novo izdanje Rally Showa Sancta Domenica Odbrojavaju se dani do početka visokooktanske makadamske avanture VIJENCE I UPALJENE lampione ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Parku 136. slatinske brigade položile su brojne delegacije i izaslanici dužnosnika U Domovinskom ratu kroz brigadu prošlo 2500 hrvatskih branitelja Svečano obilježena 32. obljetnica ustrojavanja 136. slatinske brigade KOPRIVNICU inače zovu "hrvatski Kopenhagen" zbog svih zelenih i naprednih rješenja koja je uvela mnogo prije drugih gradova Sustav javne rasvjete vrijedan 2,3 milijuna eura Nova rasvjeta štedjet će čak 70 posto električne energije