Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Potvrđen prvi slučaj zaraze zdravstvene djelatnice u Brodsko-posavskoj županiji

“Budimo ozbiljni, nije vrijeme za šale i izbjegavanje mjera”

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Provodimo sve postupke koji su neophodni, sustav i dalje radi ujednačeno. Sve zdravstvene usluge u novom režimu nastavit ćemo pružati i dalje, rekao je ravnatelj dr. Samardžić

Epidemiološka situacija u Brodsko-posavskoj županiji još je uvijek dobra – ocijenio je na tiskovnoj konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite župan Danijel Marušić.

Imotski gradonačelnik Budalić pozvao sugrađane da vjeruju samo službenim informacijama Budimo optimistični i odgovorni, izbjegavajmo socijalne kontakte i ostanimo kod kuće!

On je tom prilikom naglasio da sustav funkcionira, da se županijski stožer sastaje na dnevnoj bazi, a da pomoć u medicinskoj i drugoj opremi dolazi. Marušić je, međutim, još jednom ponovio apel svim stanovnicima županije da poštuju izrečene mjere koje, kako je rekao, ne služe za to da bi se oduzela nečija prava, nego da se spriječi bolest.

U tijeku epidemiološki izvidi

– Molim sve ljude da ovo shvate ozbiljno. Svakodnevno smo u kontaktu s našim zdravstvenim ustanovama, ali one se ne mogu same izboriti ako mi ne poštujemo mjere. Ne smijemo dopustiti da ti ljudi koji izlažu i sebe i svoju obitelj u borbi protiv korone budu izloženi našom neodgovornošću. Ne treba biti ljutit na policiju koja kontrolira punktove i zaprečuje prolaz ljudima koji nemaju propusnicu. Nije vrijeme za šale ni za pronalaženje modela kako izbjeći mjere – istaknuo je Marušić.

Liberalniji režim u međunarodnom prometu Vozači idu u kućnu izolaciju do naloga poslodavca

U petak je u Brodsko-posavskoj županiji potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom jedne zdravstvene djelatnice, zaposlenice brodske Opće bolnice dr. Josipa Benčevića. Iz ravnateljstva su potvrdili da je riječ o mladoj i zdravoj osobi kojoj je zbog blagih simptoma uzet uzorak.

Ravnatelj bolnice dr. Josip Samardžić izvijestio je da su u tijeku epidemiološki izvidi o kontaktima koje je imala zdravstvena djelatnica.

– Provodimo sve postupke koji su neophodni, sustav i dalje radi ujednačeno. Odjel na kojem je radila je u takozvanom lockdownu i bit će dezinficiran. Utvrđujemo i s kim je sve bila u kontaktu na odjelu te treba li odrediti mjere samoizolacije ili uzeti briseve. Ova situacija nije nova. I prethodni tjedan imali smo dva odjela u kojima smo prošli sličnu proceduru. Sve zdravstvene usluge u novom režimu nastavit ćemo pružati i dalje – rekao je ravnatelj dr. Samardžić.

Stigla oprema

Dr. Ante Cvitković, ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, apelirao je na građane da se povratak u Hrvatsku odgodi dok traje ova situacija, no oni koji se ipak odluče vratiti moraju se prvog radnog dana javiti izabranom liječniku obiteljske medicine kako bi se mogla provesti mjera samoizolacije i zdravstvenog nadzora.

Ponovljene su upute za građane da se pridržavaju mjera samozaštite i održavanja socijalne distance, pa i na onim mjestima koja se doživljavaju “sigurnima”, poput radnih mjesta i sl.

Humana gesta pripadnika udruga ratnih vojnih i policijskih postrojbi Odrekli se godišnjeg novca od Županije za kupnju respiratora zadarskoj bolnici

Načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske Stjepan Bošnjaković rekao je da je veća količine zaštitne opreme za žurne službe koja je pristigla u županiju već raspodijeljena zdravstvenim ustanovama.

Riječ je o 41.000 kirurških maski, 7000 maski FFP2, 1070 kirurških ogrtača i 530 zaštitnih naočala.