Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Humana gesta pripadnika udruga ratnih vojnih i policijskih postrojbi

Odrekli se godišnjeg novca od Županije za kupnju respiratora zadarskoj bolnici

1/2
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Hvala svima koji se u ovakvim vremenima odriču za zajedničku dobrobit, hvala našim liječnicima i medicinskom osoblju, hvala policajcima i svima na prvoj crti borbe protiv virusa, rekao je župan Božidar Longin

Pripadnici udruga ratnih postrojbi 7. Domobranske pukovnije, 112. brigade, Udruge SJP Poskoci i Otočnog bataljuna odrekli su se godišnjih sredstava koja za rad svojih udruga dobivaju od Zadarske županije u korist nabavke respiratora za zadarsku bolnicu.

Zadarska zdravstvena ustanova prešla na ekološki prihvatljiv energent Opća bolnica Zadar na plinskom grijanju, uštede milijun kuna godišnje

– Dočekao me njihov prijedlog na stolu. Zahvaljujem njima, ali i svim volonterima i ljudima dobre volje koji ovih teških dana pokazuju veliko srce i na sve moguće načine žele pomoći da prebrodimo ovu zdravstvenu ugrozu – rekao je zadarski župan Božidar Longin.

Zadarskoj Općoj bolnici u nabavci opreme uvijek su nesebično pomagali i zadarsko gospodarstvo i pojedinci. Tako je i ovaj put među prvima ravnatelja bolnice kontaktirao nogometni reprezentativac Šime Vrsaljko i uplatio donaciju bolnici za nabavku potrebnih respiratora.

Većina sluša upute

– Nama se i sad, odmah po ukazivanju potrebe za nabavkom različite opreme u ovo vrijeme borbe s koronavirusom javilo mnogo firmi, građevinskih poduzetnika, općina, gradova. Naš srebrni nogometaš Šime Vrsaljko prvi je reagirao i već nam uplatio 62.500 eura za kupnju dva respiratora. Bolnica radi pod velikim opterećenjem, ali dajemo sve od sebe da pacijentima osiguramo kvalitetnu medicinsku skrb. Imamo dovoljno opreme i zaštitnih sredstava za svoje potrebe u ovom režimu rada, ali zalihe se brzo troše i svaka je pomoć dobrodošla – rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina i zahvalio svima na pomoći.

– U tijeku je veća nabavka respiratora i zaštitne opreme i nadam se da će za koji dan stići. Hvala svima koji se u ovakvim vremenima odriču za zajedničku dobrobit, hvala našim liječnicima i medicinskom osoblju, hvala policajcima i svima na prvoj crti borbe protiv virusa – rekao je zadarski župan Božidar Longin i otkrio da su sredstva za kupnju dodatnih respiratora uplatile i tvrtke generala Ante Gotovine i Miše Mandića Pelagos Net i Jadran tuna, kao i kaljski kapetani koji plove na tunolovcima na Atlantiku. Longin je još jednom zamolio sve građane na odgovorno ponašanje da se ne bi na zadarskome području događali raznorazni „korona-partyji”.

Koronavirus u Zadarskoj županiji Opća bolnica Zadar spremna za izvanredno postupanje

– Situacija s koronavirusom je ozbiljna, ali je i dalje pod kontrolom. Svim stanovnicima Zadarske županije zahvaljujem na odgovornosti i strpljenju. Iako su na snazi još neke restriktivnije mjere, ono što je najvažnije jest da velika većina građana sluša upute županijskog i nacionalnog stožera i hvala im na tome – rekao je župan Longin i još jednom svim ustanovama i tvrtkama ponovio apel da pokušaju organizirati rad s nužnim brojem djelatnika da posao može funkcionirati, ali i da radnici budu maksimalno zaštićeni.

Budimo ljudi!

Foto: Zadarska županija

Poručio je da je u ovim trenucima najvažnija osobna disciplina i pridržavanje svih uputa, što se posebno odnosi na one građane koji su pod mjerom samoizolacije.

– Tim osobama potrebna je naša podrška i razumijevanje. Jednako tako ne smijemo stigmatizirati oboljele osobe ni njihove bližnje, jer sutra to može biti netko od nas. Budimo ljudi u pravom smislu te riječi! Naše su misli i dalje sa stanovnicima Zagreba koje je pogodio razoran potres. Svatko od nas u Zagrebu ima prijatelja, rodbine i zasigurno nikome nije bilo lako gledati razorne scene potresa. Ne ponovilo se! – istaknuo je župan Longin i dodao da je potres usmjerio dio stanovnika Zagreba prema zadarskom području na kojem imaju svoje vikendice ili rodbinu te ponovio da su svi oni dužni po dolasku ostati u zatvorenom prostoru, slušati naputke Stožera i držati se svih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Za županijske škole I ove godine EU financira obroke u osnovnim školama

– Drage građanke i građani, znam da vam nije lako, ali ostanite smireni, pribrani, slušajte upute nacionalnog i županijskog stožera i onda će nam svima biti lakše pobijediti koronavirus. Ako je to moguće, organizirajte posao od kuće, budimo i dalje solidarni, odgovorni i razboriti. Tako ćemo najbolje pomoći i sebi i drugima! Smanjimo broj društvenih kontakata i – Ostanimo doma! – poručio je župan Longin.