Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Koronavirus u Zadarskoj županiji

Opća bolnica Zadar spremna za izvanredno postupanje

1/2
Foto: Zadarska županija
Više smo puta dokazali da se znamo nositi s kriznim situacijama, stoga nema potrebe za panikom te pozivam sve da prate informacije koje objavljuju županijski i nacionalni Stožer civilne zaštite, poručio je zadarski župan Božidar Longin

Prošloga tjedna potvrđeni su prvi slučajevi zaraženih koronavirusom u Zadarskoj županiji. S obzirom na takav razvoj epidemiološke situacije, Stožer civilne zaštite Zadarske županije izvijestio je da danonoćno prate stanje te da su sve nadležne institucije spremne i za ovakav scenarij. U slučaju većeg broja oboljelih, najveće je opterećenje na zadarskoj Općoj bolnici, u kojoj su poduzeli sve pripremne radnje i mjere za izvanredno postupanje tijekom epidemije.

Održana 16. sjednica Županijske skupštine Vijećnici pitali o onečišćenju Zrmanje, legalizaciji ali i pohvalili Centar na Relji

Dežurstvo 24 sata na dan

– Opća bolnica Zadar u potpunosti se pripremila za ovakvu situaciju. Zatvorili smo sve ulaze, osim glavnog ulaza gdje je postavljen šator s tri djelatnika koji svakog posjetitelja intervjuiraju. Izvan bolnice, u zgradi gdje je nekad bio onkološki odjel, pripremljen je odjel za pacijente oboljele od koronavirusa. Dežuramo 24 sata na dan. U laboratoriju smo zabranili vađenje krvi osim za djecu, trudnice i teške bolesnike, a s ciljem da u krugu bolnice bude što manje ljudi i da se spriječi širenje bolesti – rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina.

Zadarski epidemiolog Alan Medić istaknuo je da su se prvi oboljeli na zadarskome području ponašali pribrano i odgovorno i odmah su se javili dežurnom epidemiologu.

– Važno je znati da su se osobe odgovorno ponašale, odmah su krenule u samoizolaciju, kao i članovi obitelji. Molim ljude, bez obzira na to jesu li putovali u zemlje visokog rizika ili ne, da se drže samoizolacije ako sumnjaju na bolest i da kontaktiraju mjerodavne službe – istaknuo je epidemiolog Medić.

Na odgovornost i ozbiljnost još jednom je građane pozvao i zadarski župan Božidar Longin koji je, od početka izbijanja ove krizne situacije, u stalnom kontaktu sa Županijskim stožerom civilne zaštite s čijim članovima svakodnevno razgovara o daljnjim koracima i mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Turoperatori Pojačan interes Norvežana za Zadar

– Moramo biti odgovorni. Sve javnozdravstvene službe na području naše županije, kao i ostale institucije, pripravne su i pripremljene za krizno postupanje. Sada je najvažnija zdravstvena sigurnost naših građana, zato moramo svi biti na oprezu i provoditi upute mjerodavnih. Više smo puta dokazali da se znamo nositi s kriznim situacijama, stoga nema potrebe za bespotrebnom panikom te pozivam sve da prate informacije koje objavljuju županijski i nacionalni Stožer civilne zaštite. Također, svi naši stanovnici trebaju biti svjesni svih rizika od zaraze, tako da apeliram na stanovništvo da se, dok ne prođe ugroza, drže uputa koje im izdaje naš Stožer civilne zaštite te sve državne institucije – dodao je župan koji je pozdravio odluku Vlade RH o privremenom zatvaranju škola, vrtića i fakulteta, kao i odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite o donošenju posebnih mjera kojima se na 30 dana zatvara čitav niz objekata i znatno ograničava mogućnost širenja virusa u populaciji.

Ne širiti dezinformacije

– Smatram da je odluka ispravna i da je prevencija ključna u borbi s koronavirusom. U novonastaloj situaciji, kad je riječ o mjerama koje se poduzimaju za sprečavanje širenja koronavirusa, posebno djeci želim poručiti da budu strpljivi i odgovorni te prate nastavu putem 3. programa HRT-a ili preko mrežnih stranica svojih škola. Držite se uputa koje vam daju roditelji, ne samo zbog sebe nego i svojih baka i djedova. Budite strpljivi jer svi zajedno odgovornim ponašanjem možemo dati svoj doprinos što boljoj kontroli ove pandemije – istaknuo je župan Longin i dodao da je situacija ozbiljna, ali i da županijski Stožer civilne zaštite od prvoga dana radi aktivno i produktivno.

Sastanak ravnatelja ŽLU Davora Škibole i ministra mora Olega Butkovića u Zadru Potpisani ugovori za projekte lučke infrastrukture vrijedni 12 milijuna kuna

– Molim sve naše građane da ne podliježu panici, da ne šire dezinformacije, već da pozorno prate upute epidemiologa te našeg i Nacionalnog stožera. Drage građanke i građani, dokazali ste da se znate nositi s kriznim situacijama, budite odgovorni i prema sebi i prema drugima. Sve pripreme smo obavili dobro, naši zdravstveni djelatnici rade svoj posao predano i kvalitetno, budimo odgovorni da im olakšamo posao – poručio je župan Longin.