Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Sastanak ravnatelja ŽLU Davora Škibole i ministra mora Olega Butkovića u Zadru

Potpisani ugovori za projekte lučke infrastrukture vrijedni 12 milijuna kuna

Foto: Zadarska županija
Pokrenuli smo renesansu na hrvatskoj obali, danas se ulaže oko 800 milijuna kuna u pomorsko dobro, lukobrane i rive, kaže ministar Butković

U Domu Zadarske županije svečano su potpisani 12 milijuna kuna vrijedni ugovori za sufinanciranje gradnje i sanacije lučke infrastrukture i pomorskog dobra. Ministar Oleg Butković potpisao je ugovore i sporazume s ravnateljem Županijske lučke uprave Zadar Davorom Škibolom i načelnicima općina Novigrad, Kolan, Starigrad, Kali, Pašman te Sveti Filip i Jakov, u nazočnosti župana Božidara Longina.

Održana sjednica 22. kolegija župana Zaštita i uređenje hit-destinacije plaže Saharun

Na raspolaganju 110 mil. eura

– Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ovoj je godini, samo iz proračunskih sredstava, osiguralo čak 90,5 milijuna kuna, od čega će se više od 12 milijuna kuna dodijeliti za deset projekata sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama, kao i za sanaciju i rekonstrukciju pomorskog dobra u općoj upotrebi na području Zadarske županije. Rekao sam već nekoliko puta da smo pokrenuli renesansu na hrvatskoj obali, danas se ulaže oko 800 milijuna kuna u pomorsko dobro, lukobrane i rive. To ponajprije treba zahvaliti fondovima EU jer nam je na raspolaganju 110 milijuna eura – istaknuo je ministar Butković dodavši da je Zadarska županija jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj.

– Posebno moram pohvaliti Županijsku lučku upravu, koja kvalitetno radi i dosad je pripremila puno projekata. To je iznimno važno jer je za projekte s pripremljenom dokumentacijom nama u Vladi znatno lakše odobravati sredstva i usmjeravati ih prema europskim fondovima. U Zadarskoj županiji provodimo dva europska projekta, gradnju luke Tkon koja je ujedno prva luka u Hrvatskoj koja se financira novcem iz fondova EU te luka Sali za koju je u tijeku postupak javne nabave. Riječ je ukupno o 100 milijuna kuna za ta dva projekta – kazao je ministar.

Voditelj predstavništva Europske komisije posjetio Zadarsku županiju Pravi primjer kako iskoristiti blagodati članstva u EU

Uređivat će se šetnice

S ugovorima za projekte na područje Zadarske županije stiže više od 12 milijuna kuna, a Županijska lučka uprava potpisala je četiri ugovora s resornim ministarstvom vrijedna ukupno 10 milijuna kuna za luke u Dragama, Vinjercu, Mandrama i na Silbi, rekao je župan Longin.

– Slobodno možemo kazati da je Zadarska županija jedno veliko gradilište. U tijeku je realizacija dva velika projekta, gradnja luka u Tkonu i Salima, gradi se ribarska luka u Kalima, a očekujemo i početak radova na ribarskoj luci Gaženica. Svi ovi ugovori dobar su primjer koliko je važna suradnja, ali i aktivnost lokalne i regionalne samouprave u pripremi kvalitetnih, dobro osmišljenih i funkcionalnih projekata – poručio je Longin.

U općinama Sv. Filip i Jakov Novigrad, Kolan, Starigrad, Kali i Pašman gradit će, među ostalim, infrastruktura za olakšan pristup invalidima u more, uređivat će se šetnice te sanirati obalni pojas i lučice. 

Zadarski župan, gradonačelnik Obrovca i direktor Hrvatskih voda obišli područje Krenula milijunska sanacija onečišćenja Zrmanje

Najviši dodijeljeni iznos 3,5 milijuna kn     

Projekti i iznosi za koje je Županijska lučka uprava Zadar dobila novac: sanacija luke Mandre - 1,000.000 kuna, sanacija luke Vinjerac - 2,000.000 kuna, sanacija luke Silba-Žalić - 3,500.000 kuna, uređenje obalnog pojasa luke Drage-Dugovača - 3,500.000 kuna

Dio sredstava odobren je i općini Novigrad za gradnju potpornog zida i invalidskog pristupa u more na glavnoj plaži u Novigradu - 400.000 kuna, općini Kolan za uređenje šetnice uz more Gajac - Mandre - 70.000 kuna, a općina Starigrad novac je dobila za uređenje i sanaciju pomorskog dobra u općoj upotrebi na području općine Starigrad u iznosu od 400.000 kuna.

Isto toliko novca dobile su općina Kali za projekt sanacije obalnog pojasa Općine Kali - rta Artina , općina Pašman za sanaciju pomorskog dobra Ždrelac – Gladuša te općina Sveti Filip i Jakov za projekt sanacije lučice Konteov mul.